Foutje spermabank: vrouw krijgt kind van zwarte man

Jennifer Cramblett (36) en haar levenspartner Amanda Zinkon (29), beide afkomstig uit Ohio in de Verenigde Staten, wilden graag hun kinderwens in vervulling zien gaan. Om die reden wendde het koppel zich eind 2011 tot de Midwest Sperm Bank LLC in Chicago, ten einde het noodzakelijke sperma voor een zwangerschap te verkrijgen. Door een administratieve fout kreeg het koppel echter het sperma van een Afro-Amerikaanse man: nu is het al een tijd in een juridisch gevecht verwikkeld, om een schadevergoeding te krijgen.

Het verhaal gaat als volgt. Bij de spermabank die Cramblett en haar partner uitkozen, krijg je niet zomaar sperma van een willekeurige man: de wensouder kan zelf het profiel van de zaaddonor kiezen. Cramblett en Zinkon gingen hierbij voor het zaad van een blanke man; door een foutje bij de spermabank kregen ze echter het zaad van een zwarte man toegestuurd. Cramblett raakte al snel zwanger, en alles leek goed te verlopen om een vredig gezin te stichten. Het paar was zelfs zo blij dat ze al tijdens de zwangerschap nog meer zaad van dezelfde donor reserveerden, om Zinkon een kind van exact diezelfde man te laten krijgen. Op dat moment kwam de genante fout aan het daglicht.

Inmiddels is het gemengde kind van Cramblett en de anonieme zaaddonor alweer bijna drie jaar oud, maar dat let het paar niet om een schadevergoeding te claimen. Het paar benadrukt onvoorwaardelijk van de dochter, genaamd Payton, te houden, maar vreest dat het kind slachtoffer zal zijn van racistische vooroordelen. Cramblett en Zinkon wonen in een erg blanke gemeenschap in Ohio, en Payton is hier een opvallend verschijnsel met haar kroeshaar en getinte huid. Ook zegt het paar slechts beperkte affiniteit te hebben met de Afro-Amerikaanse cultuur in het algemeen.

Cramblett en Zinkon zijn bereid de spermabank deze fout te vergeven, als daar maar een flink geldbedrag tegenover staat. De spermabank wilde echter niet verder gaan dan een gedeeltelijke terugbetaling van de administratieve leges voor de donatie. Bij een eerste rechtszaak ving het paar echter bot: volgens rechter Ronald Sutter kan er enkel een schadevergoeding worden uitbetaald bij een voorzienbare prenatale aandoening. Payton is echter kerngezond, dus die vlieger gaat niet op. Gelukkig voor het koppel betreft het de Verenigde Staten, dus volgt nu een volgende rechtszaak waar de spermabank wordt aangeklaagd voor nalatigheid.