Ritzege Rodriguez, mist rode leiderstrui op één seconde

Joaquin Rodriguez heeft net geen dubbelslag geslagen in de Vuelta à España. De Spanjaard won de bergrit naar Alto de Sotres, maar kwam één seconde tekort om de leiderstrui over te nemen van de Italiaan Fabio Aru. Tom Dumoulin verloor wederom wat tijd, maar wist alweer de schade te beperken.

Een kopgroep van negen man, met Maarten Tjallingii, werd door het peloton binnen schootsafstand gehouden. Van die groep was het Haimar Zubeldia die het langst mocht hopen op de ritzege. Hij werd echter ver op de slotkim gegrepen door het peloton, waarin alle toppers nog vertegenwoordigd waren.

Tom Dumoulin moest de groep echter laten gaan toen de klim steiler werd. Hij bleef lang in de buurt, maar toen de topklimmers het gas open hadden gezet verloor hij al snel meer tijd. Op een kilometer van het slot was het Joaquin Rodriguez die zijn aanval plaatste op het muurtje. Klassementsleider Fabio Aru bleef lang in de buurt, maar verloor nog wat posities in de laatste honderden meters. Hij hield echter nog één seconde voorsprong over in het klassement op Rodriguez.

Dumoulin wist toch nog enigzins de schade te beperken. Hij finishte als twaalfde op vijftig seconden van de winnaar en staat in het klassement nu vierde op 1.25 van de leider. Rafal Majka, derde in het klassement, staat één seconde voor Dumoulin.