Het is Wereld Baarddag!

Hipsters, baardapen en pratende kutten mogen vandaag felicitaties in ontvangst nemen, want: het is Wereld Baarddag. De dag dat bebaarde mannen uit de hele wereld elkaar opzoeken om de barbecue te ontsteken, een biertje drinken en het niet uitmaakt wat je achtegrond of geloof is. Als je maar een baard hebt.

Deze harige dag wordt elke eerste zaterdag van september gevierd. Hierop laten (voornamelijk) mannen met een baard zien hoe blij ze ermee zijn en hoe lief ze elkaar vinden. Er zijn zelfs groepen gespot die er een sport van maken om gezamenlijk 'Al die willen ten kaap'ren varen' zingen, of wat daarvoor moet doorgaan.

In het zuiden van Spanje bestaat de traditie dat er op deze dag allerlei bokswedstrijden georganiseerd worden. Bij deze 'wedstrijden' neemt een man met gezichtshaar het op tegen iemand die wél weet hoe je een scheermesje moet hanteren. De bebaarde man 'wint' altijd.

In het Zweedse Dönksborg wonen de echte radicalen: op deze dag worden mannen zonder vrijwillige bacterieverzamelplaats verbannen uit het stadje. Zij worden verplicht om 24 uur in het nabije bos te overleven, terwijl in de stad foto's van mannen met een kale kin op de brandstapel in de hens gezet worden.

Het is niet helemaal duidelijk waar de traditie vandaan komt, maar sommige enthousiastelingen denken dat het helemaal terug gaat tot het jaar 800. Deense Vikingen zouden helemaal in de ban van de baard geweest zijn en een keer in het jaar hier een feestje voor hebben gegeven. Op deze dag was het voor de behaarde barbaren niet ongebruikelijk om naburige dorpen, steden of zelfs landen te plunderen.

Je baard afscheren op deze dag wordt beschouwd als een ernstige vorm van disrespect.

Russische politici ontzet over winst Conchita (Foto: ANP)
Gefeliciteerd, dames heren!