Vredesbeprekingen Libië in beslissende fase, VN is 'hoopvol'

De Verenigde Naties hebben goede hoop dat nog deze maand een vredesakkoord wordt bereikt in Libië. "We hebben echt een grote kans op een overeenkomst in de komende dagen. Zowel wij als Libië kunnen ons niet veroorloven deze kans te missen", zei VN-gezant Bernardino León na gesprekken in Genève.

In Libië zijn twee regeringen die proberen de controle te krijgen over de verdeelde bevolking van het Noord-Afrikaanse land: de internationaal erkende regering en een rivaliserende regering in hoofdstad Tripoli.

León zegt woensdag verder te willen praten. Dat is dan in de Marokkaanse plaats Skhirat. Belangrijkste vraagstuk is nog altijd welke van de twee regeringen de leiding straks in handen gaat krijgen. Het mandaat van de internationaal erkende regering eindigt namelijk in oktober.

Cruciaal
Een oplossing in Libië is van cruciaal belang voor zowel Europa als het Midden-Oosten. Het land viel politiek uiteen na de afzetting met westerse hulp van de leider Muammar Kaddafi in 2011, en inmiddels winnen terroristen van de zogenaamde Islamitische Staat (IS) er aan invloed.

Bovendien zijn in het goeddeels wetteloze land aan de Middellandse Zee veel mensensmokkelaars actief. Die trachten vluchtelingen en migranten in gammele bootjes naar het nabijgeleden Italië te krijgen. Daarbij kwamen al talloze mensen om het leven.

VN: goede hoop op snel akkoord in Libië
Vredesbeprekingen Libië in beslissende fase, VN is 'hoopvol' (Foto: ANP)