Brandende whiskeytornado door blikseminslag

Door een bizarre samenkomst van omstandigheden is in het Amerikaanse Kentucky een zogenaamde 'firenado' ontstaan. Zo'n brandende tornado is normaal al zeldzaam, maar dit keer was de aanstichter een flinke sloot whiskey.

Tijdens een stevige storm sloeg de bliksem in bij een opslag van whiskeyproducent Jim Beam. De inslag zorgde ervoor dat een slordige 3 miljoen liter bourbon-whiskey een nabij gelegen meertje invloeide. Alsof het al niet erg genoeg was besloot het weer het nog even wat spannender te maken.

Nadat het meertje zich rijkelijk had volgegoten met drank, zorgde een volgende blikseminslag dat het meer veranderde in een vlammenzee. Of nou ja, vlammenmeer eigenlijk. Omdat Jupiter dat schijnbaar nog niet spannend genoeg vond werd er nog een tornado tegenaan gegooid. Dit resulteerde in een 'firenado' waarbij de vlammen zo'n dertig meter de lucht in gingen.

Het vuur heeft zich dankzij de plaats, midden op een meer, niet verder kunnen verspreiden. Wel zijn er in een aansluitend beekje vele vissen gestorven aan acute alcoholvergiftiging. Naast de verspilde drank kan het bedrijf ook nog een boete tegemoet zien wegens milieuverontreiniging.