Gridstraf Verstappen na motorwissel

Max Verstappen zal zondag de Grand Prix van Italië vrijwel achteraan moeten vertrekken. De Nederlander heeft tien plaatsen gridstraf opgelopen omdat zijn team Toro Rosso besloten heeft om de Renault-motor van de bolide te wisselen.

Volgens Verstappen is de wissel op Monza ingegeven door de strategie. "Zo hebben we een extra motor om in de rest van het seizoen te gebruiken. We hebben eerst wel even gekeken hoe het hier in de vrije trainingen ging. Als ik toptien-tijden gereden zou hebben dan hadden we dit met het oog op de kwalificatie niet gedaan, maar nu maakt het niet zoveel uit."

De Nederlander werd vandaag tweemaal veertiende. Omdat ook de McLarens, Red Bulls en teamgenoot Carlos Sainz een motor laten wisselen valt de schade mee. Om banden te sparen zal de Toro Rosso-coureur tijdens de kwalificatie weinig rijden.

De spin op hoge snelheid bij de Variante Ascari omschrijft Verstappen als een foutje omdat hij met een wiel buiten de baan kwam. Door slim handelen kon hij daarna uit de grindbak wegrijden. "Zodra ik in het grind kwam, liet ik de rem los. Anders graaft de auto zich in. Ik zag dat ik waarschijnlijk net voor de bandenstapels tot stilstand zou komen en liet de auto rustig achterwaarts uitrollen. Daarna ben ik heel rustig, zonder wielspin, weer weggereden. Dat was de eerste keer dat ik dat deed, maar het werkte dus."