Rolstoelbasketballers onderuit tegen Turkije

De Nederlandse rolstoelbasketballers beginnen vrijdag om 21.30 uur Nederlandse tijd aan de halve finale van het EK in het Engelse Worcester. Met het bereiken van de laatste vier werd de grote droom al waargemaakt: het ticket voor de Paralympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro is binnen.

In de halve finale wacht Turkije, dat vorig jaar nog derde werd op het wereldkampioenschap. Twee jaar terug werden de Turken tweede op het EK. Het laatste Nederlandse succes op het EK bij de mannen kwam in 2003, toen Oranje net als in 2001 de finale haalde. Tussen 1974 en 1993 stonden de Nederlanders ook in de EK-finale, met de titel in 1993 als hoogtepunt.

De wedstrijd tegen Turkije is vanaf 21.30 uur hieronder live te kijken, inclusief Engels commentaar.

Update 23.20 uur

Het is de Nederlandse mannen niet gelukt om voor een fikse stunt te zorgen. Vooral dankzij een wereldprestatie van de Turkse sterspeler Özgür Gürbulak, die 36 punten voor zijn rekening nam, werd Oranje met 69-50 uitgeschakeld. In elk kwart bleef Nederland uitstekend bij, op de tweede na. Na de eerste tien minuten stond het 15-14 voor de Turken, maar bij rust was dat gegroeid naar 36-22. In de tweede helft werd het verschil met slechts vijf punten uitgebreid, maar serieus in de buurt komen zat er voor Nederland nooit meer in. Toch mag de Oranje-equipe tevreden zijn, want met het bereiken van de halve finale is het paralympisch ticket binnen.