Jong Oranje kan in EK-kwalificatie wel winnen

Jong Oranje is vrijdagavond met een overtuigende zege op Jong Cyprus (4-0) aan het kwalificatietoernooi voor het EK begonnen. Het elftal van de nieuwe bondscoach Fred Grim vermaakte met aanvallend en aantrekkelijk voetbal op de Adelaarshorst in Deventer. De eindstand drukte de krachtsverschillen tussen beide ploegen op het natte speelveld nog maar magertjes uit.

Jong Oranje maakte een gretige indruk. De talenten wonnen veel duels en vleugelaanvallers als Jean-Paul Boëtius en Ricardo Kishna verdedigden ook fanatiek mee op het moment dat de ongelijke strijd allang beslist was. Jong Oranje boekte de eerste zege sinds juni vorig jaar toen Jong Luxemburg werd verslagen in de Geusselt van Maastricht (3-1). "Ik heb goede dingen gezien", stelde een tevreden bondscoach Grim. "We zijn pas vier dagen bij elkaar en we hebben goede afspraken gemaakt. Dan is het leuk om te zien dat die nagekomen worden. Al werden we op een gegeven moment even gemakzuchtig. We hadden vaker moeten en kunnen scoren."

Hans Hateboer schoot Jong Oranje al na vier minuten op voorsprong, Vincent Janssen verdubbelde de voorsprong voor rust. De robuuste spits van AZ schoot ook nog op de paal en kopte na een afgemeten voorzet van Kishna rakelings over. De achttienjarige Riechedly Bazoer, de jongste speler van Jong Oranje, tekende voor 3-0. De linksbenige Janssen bepaalde met zijn tweede treffer de eindstand.

Jong Oranje gaat dinsdag op bezoek bij Jong Turkije, dat ongetwijfeld meer weerstand zal bieden dan de zwakke Cyprioten. De jeugdploegen van Wit-Rusland en Slowakije zijn de overige tegenstanders in de poule.