'Slaven-Tetris' van Steam gehaald na ophef

Een 'slaven-Tetris'-minigame is verwijderd uit een Steam-game als gevolg van ophef op sociale media over de game. Het betreft een minigame in het spel Playing History 2: Slave Trade waarin je zoveel mogelijk slaven in het scheepsruim van een schip moet proppen.

In de minigame, genaamd Slave Tetris, wordt de speler aangemoedigd om te denken als een ouderwetse slavenhandelaar. Je dient zoveel mogelijk slaven op elkaar te stapelen, waarbij de slaven zijn gevormd als tetrisblokjes.

Afgelopen weekend raakte de stront de propellor toen Slave Tetris opdook op sociale media. Mensen suggereerden dat het op zijn zachtst gezegd een ongepaste manier is om kinderen te onderwijzen over slavernij. Op Twitter kwamen woorden als 'inhumaan' en 'ziekelijk' voorbij. De ontstane fuore was voor de Deense ontwikkelaar Serious Games Interactive reden genoeg om de minigame uit het spel te slopen.


Slave Tetris, een minigame in Playing History 2

Playing History 2: Slave Trade is de meest recente titel in de Playing History-franchise die, naar eigen zeggen, draait om 'het ervaren van en bezighouden met persoonlijke verhalen uit het verleden en belangrijke historische gebeurtenissen'. De games worden gepositioneerd als educatief en belangrijk voor ontwikkeling van jonge mensen ten aanzien van grootse gebeurtenissen uit de geschiedenis.

Serious Games Interactive-topman Simon Egenfeldt-Nielsen heeft excuses aangeboden aan degenen die zich beledigd voelen en doet in een lang bericht op Steam zijn kant van het verhaal. De kern is wat hem betreft dat het erg ingewikkeld is om gevoelige onderwerpen te implementeren in games.

Bekijk hieronder de inmiddels verwijderde minigame Slave Tetris.