Defensie: maatregelen na overlopen militair

Het ministerie van Defensie neemt maatregelen na het overlopen van een actief militair naar de radicaalislamitische terreurbeweging IS in Syrië. Minister Jeanine Hennis van Defensie wil echter niet kwijt welke stappen concreet worden gezet.

"Er worden bij Defensie altijd maatregelen genomen als het gaat om de veiligheid van de organisatie binnen en buiten de organisatie. We zullen niet aarzelen om extra maatregelen te nemen als dat nodig is", aldus Hennis vrijdag. Er is gesproken over werving en selectie, het screeningsproces en het antiradicaliseringsprogramma.

Hennis wilde niet zeggen of de militair, een 26-jarige sergeant, over zeer geheime informatie beschikte, die waardevol zou kunnen zijn voor de vijand. De minister gaf geen informatie "in het belang van het onderzoek, dat vooral volledig en zorgvuldig" moet gebeuren.

Feitelijke constatering

Naar aanleiding van het nieuws over de overgelopen militair zei premier Mark Rutte vrijdag desgevraagd nog steeds achter zijn stelling te staan dat "uitgereisde jihadisten beter daar kunnen sneuvelen dan hier terugkeren." Rutte: "Als mensen zo achterlijk zijn om uit te reizen, om in strijd met alles waar we in Nederland voor staan, daar de verkeerde strijd te gaan steunen, dan ben ik het eens met deze stelling."

De premier benadrukte dat het niet om regeringsbeleid gaat of om een wens, maar om een feitelijke constatering: "Dat geldt dus voor iedereen die daar in die strijd gaat deelnemen."

Defensie: maatregelen na overlopen militair
Defensie: maatregelen na overlopen militair (Foto: ANP)