Roep om algeheel rookverbod Efteling

In pretpark de Efteling is het hommeles. Bezorgde bezoekers pikken het niet langer dat hun plezier in de wachtrijen wordt verpest door rokers die zo nodig hun verslaving moeten voeden. Volgens De Telegraaf wordt de roep om een algeheel rookverbod in het park dan ook steeds luider.

Roken is al verboden in de restaurants en attracties in het park. In de wachtrijen, op pleinen en in het Sprookjesbos mag echter nog naar hartelust gepaft worden. En dat is Friso Geerlings van Efteling-fansite Eftelist een doorn in het oog. "Het is rij na rij voortsjokken tussen hekjes en maar hopen dat mensen om je heen het fatsoen hebben niet te roken in deze drukte. Maar helaas: dat fatsoen ontbreekt nogal eens en de Efteling vindt dat blijkbaar prima." Dat hij hierin niet alleen staat, blijkt wel uit het feit dat een petitie op zijn site al meer dan 11.000 keer getekend is.

Op social media wordt regelmatig geklaagd over de overlast die rokers veroorzaken in het park. "We staan te wachten voor Droomvlucht en worden haast uitgerookt!", is een klacht die op Facebook werd geuit. Een woordvoerster van de Efteling bevestigt de toename van klachten over rookoverlast. Ze geeft aan dat er nog geen concrete plannen voor een rookverbod zijn, maar voegt daaraan toe dat suggesties welkom zijn. "Er wordt over gesproken."

Ook het Longfonds, het Trimbos-instituut, Clean Air Nederland en de Alliantie Nederland Rookvrij pleiten voor een geheel rookvrije Efteling. "Families met kinderen wil je zo min mogelijk in aanraking brengen met de dodelijke gevolgen van meeroken", zegt Jelmer Krom van het Longfonds. "Beseft de Efteling wel hoe schadelijk meeroken kan zijn?", voegt Marjan Heuving van het Trimbos-instituut toe. Voor een terugloop in de bezoekersaantallen vanwege een rookverbod hoeft het park niet te vrezen, stelt Tom Voeten van Clean Air Nederland. "Zo’n kindvriendelijke beslissing zorgt juist voor positieve reclame. Als marktleider zou men lef moeten tonen."

Verstokte rokers hebben de tegenaanval al geopend. Ze dreigen het park te boycotten als ze verbannen worden naar enkele afgelegen rookplekken. Op Facebook meldt iemand: "Het tegengaan van roken is niet de taak van een attractiepark."

Roep om algeheel rookverbod Efteling (Foto: WikiMedia)
Roep om algeheel rookverbod Efteling (Foto: WikiMedia)