Pirelli onthult oorzaak klapband Vettel

Pirelli heeft bekend gemaakt dat een uizonderlijke hoeveelheid sneden zijn ontdekt in de banden die gedurende het Belgische Formule 1-weekend zijn gebruikt. Tijdens het weekend werden Nico Rosberg en Sebastian Vettel slachtoffer van een spectaculaire klapband.

De Italiaanse bandenfabrikant is na het weekend een diepgaand onderzoek gestart naar aanleiding van beide klapbanden. De resultaten van dit onderzoek, waaronder een gedetailleerde lijst met conclusies, zijn nu gepresenteerd aan de FIA. Het motorsportorgaan is naar eigen zeggen tevreden over de bevindingen.

In een officieel persbericht laat Pirelli weten dat de problemen niet zijn veroorzaakt door de structuur van de band, maar dat de karakteristieken van Spa-Francorchamps hebben bijgedragen aan de klapbanden.

"Sinds het begin van 2015, zijn er 13.748 slicks gebruikt, inclusief de banden die zijn ingezet op bijzonder zware banen zoals Sepang, Barcelona en Silverstone. Er zijn geen problemen gevonden, wat de fundamentele soliditeit van de band bevestigt."

Van bijzonder belang is dat Pirelli 63 sneden heeft gevonden in de Formule 1-banden die tijdens het weekend op Spa gebruikt zijn, terwijl er in de banden die tijdens de vorige vijftien evenementen gebruikt zijn gemiddeld slechts 1,2 sneden gevonden zijn.

"Dit alles wijst op een grote hoeveelheid afval op de baan in Spa, met een verhoogd risico op het tegenkomen van een scherp voorwerp. Als zelfs een klein stuk afval - gemaakt van koolstof of een ander scherp materiaal - de band doorboort en belangrijke constructiedelen beschadigt zonder in de diepere structuur te komen, kan er schade ontstaan dat anders is dan een normale lekke band, waarbij de lucht langzaam verdwijnt."

Pirelli voegde ook toe dat zij aan de FIA hebben gevraagd om het circuit effectief schoon te maken na afloop van de kwalificatie, door de grote hoeveelheid sneden in de banden.

Pirelli onthult oorzaak klapband Vettel (Foto: WikiCommons)
Pirelli onthult oorzaak klapband Vettel (Foto: WikiCommons)