Zwemster Heemskerk breekt met coach Wouda

Zwemster Femke Heemskerk heeft in goed overleg met haar coach Marcel Wouda gebroken. De 27-jarige zwemster liet dat vandaag weten, nadat Wouda bekend had gemaakt zich tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op het openwaterzwemmen te willen gaan richten.

Heemskerk maakte de laatste jaren onder Wouda veel progressie en zwom eerder dit jaar een nieuw Nederlands record op de 100 meter vrije slag. Ook won ze op de WK korte baan het goud op deze afstand. Op het WK lange baan in Kazan behoorde de Nederlandse tot de favorieten, maar werd in de finale slechts vijfde in een teleurstellende tijd. Ook op de dubbele afstand bleek het podium ver weg. De stress en spanning werd haar te veel en na afloop sprak ze van 'demonen in haar hoofd'.

Daarom moest in de aanloop richting Rio de Janeiro het roer om. Heemskerk gaat nu in Narbonne trainen onder Philippe Lucas, de Franse succescoach die ook Sharon van Rouwendaal begeleidt. "In het laatste jaar voor Rio heb ik een trainer nodig die honderd procent beschikbaar is en dat kunnen de KNZB en Marcel mij nu niet bieden. Bij Philippe Lucas kan dat wel, waardoor ik tot optimale prestaties kan komen in aanloop naar en tijdens de Spelen."