AEX begint met winst

De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdagochtend met winst begonnen. Ook de andere Europese beursgraadmeters openen hoger in navolging van het herstel op Wall Street. De markt wacht vooral op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,3 procent hoger op 439,14 punten. De MidKap klom 1,4 procent naar 662,01 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen kregen er tot 1,4 procent bij.

Koploper in de AEX was Gemalto met een winst van 3,7 procent. De digitaal beveiliger gaat samenwerken met het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung om de ontwikkeling van Samsung Pay te versnellen in Europa. Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis was de enige daler met een verlies van 2,1 procent.

MidKap
Sterkste stijger in de MidKap was luchtvaartmaatschappij Air France-KLM met een plus van ruim 6 procent. Textielbedrijf TenCate was de enige daler met een min van 0,1 procent.

Het Franse mediaconcern Vivendi daalde in Parijs 0,6 procent, na publicatie van de kwartaalcijfers. In Zürich won Syngenta bijna 2 procent. De Zwitserse zadenhandelaar probeert aandeelhouders te paaien met een aandeleninkoop van ruim 2 miljard dollar, nu een overname door de Amerikaanse branchegenoot Monsanto van de baan is. Daarnaast maakte Syngenta bekend dat het zijn groentezaaddivisie in de etalage zet.

Euro
EasyJet klom in Londen ruim 6 procent. De Britse prijsvervechter verhoogde zijn winstverwachting voor dit jaar, na een sterke passagiersgroei in augustus. Tijdens de belangrijke vakantiemaand zaten de vliegtuigen bij de prijsvechter voller dan ooit.

De euro noteerde donderdagochtend op 1,1231 dollar, tegen 1,1238 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 46,16 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,4 procent tot 50,28 dollar per vat.

AEX begint met winst
AEX begint met winst (Foto: ANP)