Bertens brengt Williams in verlegenheid

Kiki Bertens heeft woensdag op het US Open even gedacht dat ze ook op het hoogste tennisniveau voor een sensatie kon zorgen. De Westlandse bracht Serena Williams, bepaald nog niet zichzelf in New York, danig in verlegenheid. De onbetwiste aanvoerster van de wereldranglijst onderuit halen lukte niet: 6-7 (5) 3-6. De Amerikaanse staat 'gewoon' in de derde ronde tegenover haar landgenote Bethanie Mattek-Sands.

Bertens begon het 'ongelijke' duel in het Arthur Ashe Stadium onbevangen. Haar degelijke opslag vormde een stevige basis voor serieuze tegenstand. Williams had het moeilijk, niet alleen met de 23-jarige Wateringse, ook met zichzelf en de zenuwen. Een oude kwaal. Hoewel de bookmakers bepaalden dat gokken op het succes van de Amerikaanse financieel de moeite niet waard is, leverde ze haar service al in de derde game in.

Bertens behield haar voorsprong en mocht op 5-4 serveren voor de set. Uitgerekend op dat moment bekroop haar de angst te kunnen winnen van een grootheid. Het opslagwapen haperde plotseling en een paar fouten hielpen Williams de frustratie van zich af te slaan en voorzichtig met zichzelf in het reine te komen.

Dat haar 22e grandslamtitel, een evenaring van het record van Steffi Graf, nog lang geen uitgemaakte zaak is toonde de favoriete, die wel vaker moet groeien in een groot toernooi, meteen daarna aan in de noodzakelijke tiebreak. Ze kwam met 0-4 achter, maar had geluk dat Bertens haar opnieuw liet ontsnappen: 7-5.

De Nederlandse reageerde de woede over de gemiste kansen af door haar racket tegen het hardcourt te kwakken. Het sierde haar dat ze de teleurstelling snel verbeet en niet meteen een break tegen kreeg in de tweede set. Dat gebeurde bij de volgende gelegenheid wel. Maar omdat ook de titelverdedigster serverend onder de maat bleef, getuige de serie dubbele fouten (tien stuks), werd het allesbehalve een soepele doortocht op weg naar wellicht de voltooiing van het grandslam 2015.

Bertens brengt Williams in verlegenheid
Bertens brengt Williams in verlegenheid (Foto: ANP)