Haase door op US Open ten koste van Brown

Robin Haase heeft de tweede ronde bereikt van het US Open ten koste van Dustin Brown. De Haagse tennisser, die zijn vorm in de aanloop naar het laatste grandslamtoernooi van het jaar vond groeien, werkte dinsdag een achterstand van 0-2 in sets weg tegen de gerenommeerde Duitser met dreadlocks. Deze raakte in de beslissende vijfde set vermoeid en boog na drie uur alsnog: 4-6, 4-6, 6-3, 7-5 en 6-4.

De dertigjarige Brown, wiens vader uit Jamaica komt, kan soms alles, maar raakt ook af en toe het spoor kwijt. Dit jaar baarde 'Dreddy' opzien op Wimbledon door als qualifier de Spanjaard Rafael Nadal vroegtijdig naar huis te sturen. In de derde ronde was de euforie op het Londense gras weer voorbij.

Dinsdag op achterafbaan 16 van Flushing Meadows begon hij eveneens hoopgevend tegen Haase. De Nederlandse nummer 1 speelde bepaald niet slecht, Brown was in de eerste sets net iets beter. Vooral serverend. Hij leverde zijn opslag geen enkele keer in en had bovendien zelf tot twee keer toe aan één breekkans genoeg om op een riante voorsprong te komen.

Bewonderenswaardig

Haase vocht zich op bewonderenswaardige wijze terug en voorkwam daarmee dat hij voor de vierde keer op rij in New York in de eerste ronde uit het enkelspel zou vliegen. Hij ging allengs beter serveren dan Brown, sloeg minder dubbele fouten en viel amper nog op onnodige afzwaaiers te betrappen. In de vijfde set vond zijn Duitse opponent op 5-1 nog even zijn twee adem met drie games op rij. Ontsnappen was niet meer mogelijk.

De volgende tegenstander van Haase is de Fransman Richard Gasquet, als twaalfde geplaatst, of de Australiër Thanasi Kokkinakis.

Haase door ten koste van Brown
Haase door ten koste van Brown (Foto: ANP)