Basketballers favoriet om laatste te worden op EK

Het EK basketbal staat voor de deur en voor het eerst in lange tijd doet Nederland weer mee. De laatste keer dat een Nederlandse mannenploeg op het EK speelde was in 1989, toen het toernooi nog in Joegoslavië gespeeld werd. Helaas behoort Nederland niet bepaald tot de favorieten voor de winst en volgens de wedkantoren lijkt Nederland zelfs een van de drie grootste kanshebbers om helemaal onderaan te eindigen.

Een onverwachte Europese titel voor Nederland levert bij de bookmakers met de hoogste noteringen maar liefst tweeduizend keer de inzet op. Datzelfde kan gezegd worden van IJsland, de enige debutant op het toernooi. Nederland zit in groep C en voor groepswinst in Zagreb kan de gelukkige wedder al 250 keer de inleg bijschrijven. Nederland deed al veertien keer eerder mee aan een EK en kende het hoogtepunt in 1983: Oranje pakte destijds de vierde plek.

Er is overigens nog één ander land dat bij winst duizend keer de inzet op kan leveren: ook van Estland verwacht men bijzonder weinig. Frankrijk en Spanje zijn de duidelijke titelfavorieten, met elk zo'n drie tot vijf keer de inzet voor de titel. Servië, Griekenland en Litouwen lijken de voornaamste uitdagers. 

Als de Nederlandse basketballers daadwerkelijk voor een van de grootste sensaties uit de nationale sportgeschiedenis kunnen zorgen en de finale halen zou dat nog een groot gevolg hebben: de twee finalisten op het EK zijn namelijk geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar. 

Zaterdag 5 september begint het EK en dan speelt ook Nederland de eerste wedstrijd. Niet geheel verrassend is Oranje de underdog tegen Georgië, waar de bookmakers een nederlaag verwachten met grofweg tien punten verschil. Geen enkel land zal overigens in haar eentje laatste worden, want die plek is toebedeeld aan de vier landen die laatste worden in hun groep en zal dus met drie andere landen gedeeld moeten worden.