Koele IJslanders leven eigen voetbaldroom

Het kwik schommelde op die koude oktoberavond in Reykjavik rond het vriespunt, maar IJsland gloeide van trots. De nationale voetbalploeg van het eiland met amper 330.000 bewoners had het 'grote' Nederlands elftal op de knieën gekregen, een prestatie die groots werd gevierd tussen de gletsjers, vulkanen en walvissen. "We zijn in de zevende hemel", kopte een grote IJslandse krant. De ploeg van de bondscoaches Lars Lagerbäck en Heimir Hallgrimsson wil elf maanden later voor een nieuwe vreugde-explosie op het eiland zorgen.

IJsland deed nog nooit mee aan een groot eindtoernooi, maar mede dankzij de uitbreiding van het deelnemersveld staat de deur naar het komende EK nu wagenwijd open. Vijf van de zes groepswedstrijden werden in winst omgezet, waardoor de brigade van Lagerbäck en zijn toekomstige opvolger Hallgrimsson fier aan kop gaat.

"Ik zou liegen als ik zou zeggen dat onze positie niet goed is", bekende de Zweed, die na de winst op Oranje (2-0) een heldenstatus kreeg van de doorgaans zo koele IJslanders. "Hij is het beste dat het IJslandse voetbal is overkomen. Als hij wil, kan hij president worden", riepen prominenten toen. Lagerbäck benadrukt echter dat zijn missie nog niet ten einde is. "We staan er goed voor, maar dat kan snel veranderen. We moeten blijven winnen", aldus de 67-jarige bondscoach, die twee jaar geleden met IJsland al dicht bij een WK-debuut was. In de play-offs was Kroatië echter net te sterk.

Collectief

Het bleek geen eenmalige uitschieter, want in de EK-kwalificatie presenteert IJsland zich als een moeilijk te verslaan collectief, vol robuuste spelers met baarden, lange haren en gespierde lichamen. Met vijftien punten en de doelcijfers 14-3 lonkt een EK-ticket voor Kolbeinn Sigthórsson, Jóhann Berg Gudmundsson en Alfred Finnbogason die allemaal doorbraken in de eredivisie. Maar ook voor de bijna 37-jarige Eidur Gudjohnsen, de meest succesvolle IJslandse voetballer ooit. Gudjohnsen maakte begin dit jaar zijn rentree in het nationale elftal, want ook hij wil een mogelijk historisch EK-debuut niet missen.

Onder de lat staat Hannes Halldórsson, die bij N.E.C. weliswaar nogal eens een foutje maakt, maar bij IJsland onomstreden is. "We winnen steeds doordat we erin slagen de 'nul' te houden", aldus Lagerbäck. Het heeft IJsland, waar in de lange en koude winter wordt doorgevoetbald in een van de vele nieuwe sporthallen, op de drempel van het EK gebracht.

Koele IJslanders leven eigen voetbaldroom
Koele IJslanders leven eigen voetbaldroom (Foto: ANP)