Premier Curaçao treedt af

Premier Ivar Asjes van Curaçao heeft maandagavond half zeven (lokale tijd)? zijn ontslag ingediend bij gouverneur Lucille George-Wout. De partij van Asjes, Pueblo Soberano (PS), had eerder op de dag het vertrouwen in de minister-president opgezegd.

De partij heeft niet bekendgemaakt waarom het vertrouwen in de premier is opgezegd, maar de PS-fractie botste de afgelopen maanden een aantal keer openlijk met Asjes over verschillende beleidskwesties. Het vertrek van Asjes leidt niet direct tot de val van het kabinet.

Een van de meningsverschillen draaide om de steun die de premier bleef geven aan de gevolmachtigde minister van Curaçao in Nederland, Marvelyne Wiels. Zij ligt zwaar onder vuur na het verschijnen van een kritisch rapport van de Curaçaose Ombudsman over haar functioneren. De fractie zou haar niet meer willen steunen.

Minister van Volksgezondheid Ben Whiteman is maandagavond door de gouverneur gevraagd de functie van minister-president waar te nemen voor een periode van drie maanden. Whiteman heeft de functie geaccepteerd. Hij zei tegen de pers de gang van zaken rond het vertrek van Asjes te betreuren.

Premier Curaçao treedt af
Premier Curaçao treedt af (Foto: ANP)