'Ontdekte koran ouder dan Mohammed'

Schokkend nieuws: de geschiedenis van de islam kan worden herschreven. Britse wetenschappers die de oudste koran ter wereld onderzoeken hebben een nieuwtje: de teksten zijn mogelijk ouder dan de islamitische profeet Mohammed. Dat meldt PowNed op basis van berichtgeving in The Mail Online.

Bij de Britse stad Birmingham zijn recent delen ontdekt van 's werelds oudste koran. Wetenschappers zeggen nu dat de manuscripten weleens geschreven kunnen zijn voordat Mohammed verscheen. Ze menen zelfs dat de beginperiode van islamitische beschaving herschreven moet gaan worden.

De betreffende koran-hoofdstukken zijn geschreven op perkament van dierenhuiden. Ze dateren van ongeveer 1400 jaar geleden. Volgens historicus Tom Holland 'destabiliseert' het onderzoek het idee dat er iets met zekerheid valt te zeggen over hoe de koran verscheen.

Eigen agenda
Keith Small, een wetenschapper van Oxford University, zegt dat de mogelijke ontdekking aansluit bij eerdere theorieën. Daarin gaat men ervan uit dat Mohammed en zijn volgers een reeds bestaande tekst aanpasten aan hun eigen reli-politieke agenda. Dat is een ander verhaal dan wat moslims geloven, namelijk de dat de islamitische profeet de 'religie van de vrede' door God kreeg ingefluisterd.

De in Birmingham opgedoken koran is gemaakt tussen 568 en 645. Mohammed zou de islam hebben opgericht na 610. De eerste moslim-gemeenschap werd in 622 gesticht in Medina.