AEX lager op laatste dag augustus

De Europese aandelenbeurzen stonden maandagmiddag in het rood. De onzekerheid over China en over de mogelijke renteverhoging in de Verenigde Staten bleven de markt op de laatste dag van een bewogen beursmaand in de greep houden.

De AEX-index noteerde in de middaghandel 0,7 procent lager op 442,74 punten. De Amsterdamse hoofdindex stevent af op een koersverlies van zo'n 10 procent in augustus. De MidKap klom 0,2 procent naar 667,11 punten.

De beurs in Parijs leverde 0,9 procent in. De DAX in Frankfurt verloor 0,8 procent en koerst af op de slechtste beursmaand in vier jaar. Londen was dicht. De beurs in Shanghai, waar de onrust afgelopen maand begon, raakte in augustus 12,5 procent aan beurswaarde kwijt.

ArcelorMittal
Grootste daler in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een min van ruim 5 procent. Het Egyptische kunstmestbedrijf OCI ging aan kop met een plus van bijna 2 procent, na publicatie van de halfjaarcijfers van de afgesplitste bouwtak Orascom Construction.

In de MidKap prijkte Fagron bovenaan met een plus van bijna 20 procent, nadat was gebleken dat de Belgische miljardair Marc Coucke een belang van meer dan 3 procent houdt in de toeleverancier aan apotheken. Sterkste daler was PostNL met een verlies van 2,4 procent.

Volkswagen
Eni won in Milaan 1,7 procent. Het Italiaanse energieconcern heeft naar eigen zeggen een supergigantisch gasveld gevonden voor de kust van Egypte. Het zou gaan om de grootste gasvondst in de Middellandse Zee ooit, met het equivalent van 5,5 miljard olievaten aan gas.

In Frankfurt daalde Volkswagen 1,4 procent. Het Duitse autoconcern en het Japanse Suzuki Motor zetten een punt achter hun moeizame samenwerking. Het Duitse energieconcern RWE leverde 3,8 procent in door zorgen over het dividend. In Parijs ging Iliad 4,4 procent omlaag. Het Franse telecomconcern kwam met cijfers die op sommige punten tegenvielen en opmerkingen over felle concurrentie.

De euro was 1,1235 dollar waard, tegen 1,1175 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,7 procent tot 44,45 dollar. Brentolie werd 2,1 procent goedkoper en kostte 49,01 dollar per vat.

AEX lager op laatste dag augustus
AEX lager op laatste dag augustus (Foto: ANP)