Politiesite plat: geen ddos-aanval maar hele grote foto

Zondag stuurde de politie het bericht de wereld in dat hun website plat lag door een cyberaanval: doordat vanuit heel veel verbindingen om informatie van de site werd gevraagd, legde deze het loodje. Dat is ongeveer wat er gebeurt bij een zogeheten distributed denial of service (ddos)-aanval. Maar ook wanneer oom agent een veel te grote foto van ettelijke MB's op de site zet en half twitterend Nederland erop klikt.

Het ging om een foto van een overleden vrouw die in een koffer in de Maas bij Maastricht was gevonden. Rond halfvier zondagmiddag werd er een opsporingsbericht geplaatst met een link naar de foto. Binnen een uur klapte politie.nl eruit. Mensen die aangifte via internet wilden doen waren tot ver in de avond de sigaar.

"Het was een grote foto, veel megabytes", aldus een politiewoordvoerder zondagavond laat tegen Het Parool. "Het verhaal werd bovendien door duizenden mensen tegelijk bekeken. We hebben de foto verkleind en dat lijkt te werken. De site is stabiel." Om hoeveel MB het aanvankelijk ging werd er overigens niet bij verteld.

Het aangepaste opsporingsbericht is hier te vinden. Met het uitdrukkelijke verzoek om de betreffende afbeelding niet hier op FOK! te plaatsen. Niet omdat-ie nog steeds zo groot is want dat is-ie niet, maar omdat niet iedereen die hier langskomt de foto hoeft te zien.

Zootje ouwe Weblogservers
Zooitje ouwe Weblogservers (foto: Mannee/FOK.nl)