Serena Williams op jacht naar Grand Slam

Serena Williams gaat in New York op jacht naar een bijzondere tennispresentatie; de Grand Slam. De Amerikaanse is, als ze wint op de US Open, de eerste sinds 1988 die alle grote toernooien in één kalenderjaar op haar naam schrijft.

Williams is zoals altijd gebrand op de zege en kende bovendien een goede generale repetitie. Vorige week won ze het toernooi van Cincinnati, waar ze in de finale de Roemeense Simona Halep versloeg. De Amerikaanse superster speelt maandag in de eerste ronde tegen Vitalia Diatchenko uit Rusland. Druk voelt ze niet, zei ze zondag. "Als ik verder kom in het toernooi, komt dat misschien wel. Maar nu heb ik er weinig last van. Ik ben hier gewoon om zo goed mogelijk te presteren."

In de geschiedenis waren er slechts drie vrouwen die een 'echte' Grand Slam wonnen. De Amerikaanse Maureen Connolly deed het in 1953, de Australische Margaret Smith Court in 1970 en de Duitse Steffi Graf in 1988. Williams won al wel alle Grand Slam-toernooien en kreeg het al twee keer voor elkaar om ze achter elkaar te winnen (een Serena-Slam), maar in één kalenderjaar lukte nog niet.

Records

Williams kan bovendien met winst in New York records breken, of evenaren. Zo zou de zege haar 22e grandslamtitel betekenen, een prestatie die in het moderne tennis alleen door Graf werd geleverd. Ook kan ze de eerste tennisster worden die zeven keer de US Open weet te winnen. "Dat wist ik niet eens. Klinkt gaaf. Ik had nooit verwacht dat ik in de positie zou komen dat er records een onderwerp van gesprek zouden worden. Of dat er gepraat zou worden over het overtreffen van Steffi Graf. Of dat ik ooit in één adem met Margaret Court genoemd zou worden."

"Ik bedoel, van jongs af aan probeer ik de beste te worden en doe ik mijn uiterste best. Ik heb overal hard voor gewerkt. Dus dat hierover gepraat wordt is prachtig. Maar ik leg mezelf geen druk op. Als het dit jaar niet lukt, kom ik volgend jaar uiteraard terug om dan de US Open te winnen", sprak Williams bescheiden.

Williams op jacht naar Grand Slam
Williams op jacht naar Grand Slam (Foto: ANP)