Hockeysters verliezen EK-finale na shootouts

De Engelse vrouwen hebben de Europese titel veroverd. In een spannende finale werd Oranje na het nemen van shoot-outs verslagen. Het Nederlands team had lange tijd het beste van het spel, maar gaf in het vierde kwart een geruststellend ogende 2-0 voorsprong uit handen.

In een sfeervol en volgepakt stadion – op het voor de dames vertrouwde Queen Elizabeth Olympic Park – viel al binnen drie minuten de eerste strafcorner voor Oranje te noteren. Van Maasakker pushte de bal op de legguards van keepster Maddie Hinch. De daaruit volgende corner van Paumen, die ondanks een elleboogblessure gewoon in de basis begon, werd er knap uitgelopen door Macleod.

Maar ook de Engelse dames wilden zich tegenover het fanatieke publiek laten gelden en kwamen er een aantal malen gevaarlijk uit. Oranje-keepster Sombroek moest halverwege het eerste kwart een keer ingrijpen. Het felle duel noodzaakte de Amerikaanse scheidsrechter al vroeg een groene kaart te trekken voor Van Geffen. Het spel van De Engelsen werd optimistischer en ook de jubilerende Naomi van As (ze speelde haar 200e wedstrijd in Oranje) moest voor twee minuten naar de kant.

Het tweede kwart was nog niet begonnen of Ginella Zerbo schoof de bal oog in oog met de Engelse keeper naast het doel. De strafcorner die op deze kans volgde werd er wederom goed uitgelopen door de Britse defensie. Het op en neer gaande duel werd steeds fysieker. De Engelse dames verdienden een strafcorner maar konden de variant niet benutten. Nederland had op haar beurt moeite om door de hechte Engelse verdediging te breken. Het lukt Van As maar er stond niemand vrij op de strafbalstip.

Vijf minuten voor rust redde Hinch tweemaal fantastisch op strafcorners van Van Maasakker. Het luidde wel een slotoffensief van Oranje in en Nederland mocht een minuut voor rust nog één keer aanleggen voor de corner. De bal werd hard ingespeeld op de inlopende Dirkse van den Heuvel maar die leek uit balans te worden gebracht. De video umpire zag er echter geen overtreding in.

Vanaf het eerste fluitsignaal in de tweede helft zette Oranje volle druk op de Engelsen. Van As kon na een goede actie uithalen met de backhand, maar stuitte op de goed keepende Hinch. Even later waren het achtereenvolgens Hoog en De Waard die de bal niet in het doel kregen. Een zevende strafcorner leverde opnieuw niets op. Aan de andere kant kreeg Alex Danson een vrije schotkans, maar Sombroek redde met een duik.

Na tien minuten spelen in het derde kwart kreeg Nederland haar achtste strafcorner. En nu was het eindelijk raak: Van Maasakker schoot de bal hard en hoog in de rechterbovenhoek. De bal ging nog via een Engelse stick. Twee minuten later herhaalde Van Maasakker het huzarenstukje. De corner verdween nu rechtstreeks halfhoog in de rechterhoek. Ondertussen hield Oranje het achterin bij de steeds spaarzamere uitbraken van de Engelse dames goed op slot.

In het laatste kwart kreeg Margot van Geffen haar tweede groene (en dus gele) kaart na sticktackle. Het belette Nederland er niet van om de aanval te zoeken. Dirkse van den Heuvel kwam net tekort op een passje van Jonker. In de tegenaanval forceerden de Engelsen een strafcorner. In de rebound wist Sophie Bray Sombroek te passeren en bracht met nog ruim zes minuten te spelen de spanning terug in de finale. Engeland kreeg vervolgens twee strafcorners en Owsley benutte de tweede uit een variant.

Van de tribunes schalde het doorlopend: ‘Let’s go England let’s go!’ Het duel werd onvriendelijker. Eerst kreeg Macleod de groene kaart, even later moest Van As voor vijf minuten naar de kant. Met nog drie minuten op de klok was de spanning om te snijden, maar doelpunten kwamen niet meer. Net als twee jaar geleden moesten shoot-outs in hun onderlinge halve finale-duel de beslissing brengen.

In de shoot-outs was het Engeland dat het hoofd koel hield oog in oog met Sombroek. Voor Nederland misten achtereenvolgens Bos en Welten hun shoot-out. Ellen Hoog wist Hinch wel te verschalken, maar De Goede bezweek onder spanning.

De Engelse speelsters vieren hun overwinning op Nederland (Pro Shots / Action Images)