Britse minister wil werklozen uit EU weren

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, heeft zondag in The Sunday Times betoogd dat vrij verkeer van personen in de EU moet worden beperkt, want het land kan niet meer Europese werklozen hebben. Europese migranten zouden alleen moeten worden toegelaten als ze een baan in het Verenigd Koninkrijk hebben, werklozen zouden geen toegang moeten krijgen.

Afgelopen week werden statistieken gepubliceerd waar in staat dat er zich tussen maart 2014 en maart 2015 330.000 mensen hebben gevestigd in het land. Dat is ruim drie keer zo veel als de regering eerder had ingeschat. May beklemtoonde dat het aantal mensen dat naar het land immigreert van buiten de EU sterk daalt en vanuit de EU als maar toeneemt.

Premier David Cameron repte eerder al van "een noodrem"op de komst van Europeanen van het vasteland, maar zijn plan gaat niet zo ver als de suggestie van minister May in de zondagskrant. Cameron heeft geopperd dat mensen uit de EU die in Groot-Brittannië komen werken, pas van de sociale verzekeringen gerelateerd aan hun werk, mogen profiteren als ze minstens vier jaar in het land gewerkt hebben.

Britse minister wil werklozen uit EU weren
Britse minister wil werklozen uit EU weren (Foto: ANP)