Sensationeel slot finale 4x400 meter op WK

Het voorlaatste onderdeel van het WK atletiek in Beijing kende zondag een schitterend slot. De finale van de 4x400 meter bij de vrouwen leek op voorhand een strijd te worden tussen de Verenigde Staten en Jamaica en dat werd volledig bewaarheid.

Jamaica kende met Christine Day en Shericka Jackson een geweldige start en nam ruim de leiding, terwijl bij de VS Sanya Richards-Ross en Natasha Hastings flink tegenvielen. Daarna was het echter de beurt aan wereldkampioene 400 meter Allyson Felix en die maakte haar status volledig waar. Met een ongelooflijke race bracht ze haar team zelfs langs de Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson, waarna Francena McCorory het namens de VS toch af kon gaan maken. Dat leek ze ook te doen, tot de laatste meters. McCorory was helemaal kapot en met enkele meters te gaan slaagde Novlene Williams-Mills er met een furieus slot nog in om Jamaica naar het goud te lopen.

De schitterende finale van de 4x400 meter bij de vrouwen (Bron: YouTube)

De finale bij de mannen was een stuk minder spannend, hoewel het in tijd uiteindelijk niet veel scheelde. De favoriete Amerikanen met David Verburg, Tony McQuay, Bryshon Nellum en LaShawn Merritt domineerden het veld. Trinidad & Tobago was de hele race niet ver weg, maar Renny Quow, Lalonde Gordon, Deon Lendore en Machel Cedenio kwamen tekort om de VS serieus te bedreigen. Dat probeerde de Jamaicaanse slotloper Javon Francis wel: hij vertrok als een gek en knalde in volle vaart voorbij Groot-Brittannië, Trinidad & Tobago en de VS. De Amerikaanse slotloper Merritt liet zich echter niet gek maken en dat bleek verstandig. Hij haalde Francis aan het eind weer in en de Jamaicaan viel zelfs nog terug buiten het podium. Trinidad pakte zilver, de Brit Martyn Rooney kwam 0,003 seconden voor Francis over de finish en bracht de Britten het brons.