Georgina Verbaan in jury Nationaal Film Festival voor Scholieren

Actrice Georgina Verbaan neemt dit jaar plaats in de jury van het Nationaal Film Festival voor Scholieren (NFFS). Samen met acteur en voormalig NFFS-winnaar Nick Golterman, documentairemaker Menna Laura Meijer en regisseur Eddy Terstall bepaalt zij welke films, gemaakt door jongeren tussen de 12 en de 18 jaar, in de prijzen vallen. Het NFFS vindt op maandag 14 september voor de elfde keer plaats in Lelystad.

Tijdens de festivaldag worden in het Agora Theater Lelystad alle ingezonden film gepresenteerd en vinden meer dan 40 workshops plaats, gegeven door juryleden en andere professionals uit de film- en tv-wereld. ’s Avonds wordt het festival feestelijk afgesloten met de bekendmaking van de winnaars tijdens het slotgala. De juryleden beoordelen alle deelnemende films in de categorieën live action fictie, live action non-fictie, animatie en 1-minuutfilms. De winnaars vertegenwoordigen Nederland tijdens het Internationale Jongeren Filmfestival ‘Camera Zizanio’, dat van 28 november tot en met 5 december 2015 plaatsvindt in Griekenland.

Dit jaar vindt de elfde editie van het NFFS plaats. Het NFFS heeft in de afgelopen 10 edities al een aantal succesvolle winnaars voortgebracht. Zoals Thomas van der Gronde, hij won in 2008 in de categorie live action fictie, Thomas is nu cinematograaf en heeft meegewerkt aan films als Chez Nous en Bro’s before Ho’s. Ook Nick Golterman won in 2009 en 2010 in de categorie live action fictie, hij is nu als acteur te zien in films als Aanmodderfakker en De Overkant. Veel voormalig winnaars studeren momenteel aan de Filmacademie, zoals: Casper Buijtendijk (winnaar 2010, 2011 en 2012), Abel van Dijk en Max Everett. Zij blijven allemaal betrokken bij het NFFS als bijvoorbeeld workshopgever.

Daarnaast organiseert het NFFS ook jaarlijks het NOFFS, het Nationaal Online Film Festival voor Scholieren. In tegenstelling tot het NFFS, waar scholieren alleen aan kunnen meedoen in schoolverband, kunnen aan het NOFFS alle individuele jongeren tussen de 12 en de 18 jaar deelnemen met hun zelfgemaakte korte film.