Oliver Sacks overleden

De Britse schrijver en neuroloog is op 82-jarige leeftijd overleden. Net na het verschijnen van zijn biografie maakte hij bekend dat hij terminale kanker had.

Sacks werd bekend door zijn humoristische boeken over moeilijke onderwerpen en zijn interviews op TV, waar hij op geheel eigen wijze een boekje opendeed over neurologische aandoeningen die hij bij patiënten aantrof. Twee van zijn bestsellers zijn 'De man die zijn vrouw voor een hoed hield 'en 'Een antropoloog op Mars'.

In tegenstelling tot andere boeken dit handelen over dit soort onderwerp, die vaak klinisch en dor zijn, beschreef Sacks ook zijn eigen reacties op de aandoeningen die hij in de praktijk tegenkwam, zoals nieuwsgierigheid, opwinding of ontroering. Een totaal andere benadering dan de gebruikelijke.

Een van zijn meest gewaardeerde en verkochte boeken is 'Ontwaken in verbijstering', dat gaat over patiënten die lijden aan een slaapziekte en al tientallen jaren in comateuze toestand verkeren. Het lukte Sacks om sommigen van hen bij te brengen met experimentele drug, hoewel dit slechts een tijdelijk effect had. Dit boek werd later verfilmd.

De neuroloog is bij het grote Nederlandse publiek bekend geworden door zijn bijdrage aan Een Schitterend Ongeluk, een tv-programma van de VPRO. Hierin discussiëren zes wetenschappers over de bijdrage van wetenschap aan onze maatschappij.

Op 19 februari maakte hij bekend dat hij door uitzaaiingen niet meer lang te leven had. "De kanker zit in eenderde van mijn lever en hoewel het kan worden afgeremd, kan deze vorm van kanker niet worden gestopt", liet hij weten.

"Het overheersende gevoel is dankbaarheid. Ik heb en ben liefgehad. Ik heb veel gekregen en heb iets terug kunnen geven. Ik heb gelezen, gereisd, nagedacht en geschreven. Dat ik als denkend wezen op deze prachtige planeet kon zijn, is een enorm voorrecht en avontuur geweest."