Welkomstmars voor vluchtelingen in Duitsland

In de Duitse stad Dresden heeft de zogeheten Anti-Nazi-Alliantie zaterdag een welkomstmars gehouden. Er liepen volgens de politie duizend mensen mee, die leuzen riepen zoals"Welkom in Duitsland" en "Vluchtelingen zijn hier welkom". Het was een reactie op gewelddadige anti-asielzoekersprotesten de afgelopen dagen, aldus het AD.

Het ging niet om 'beroepsactivisten' zoals we die in Nederland kennen van de Anti-Fascistische Actie. Volgens het NOS-journaal waren de demonstranten doorsnee burgers, waaronder gezinnen met kinderen. De organisatie zelf schat de opkomst op zo'n vijfduizend mensen.

In Dresden trokken protesten van de anti-islamiseringsbeweging Pegida eerder dit jaar tienduizenden deelnemers. Na de aanvankelijke mars van zaterdag trokken de deelnemers naar de vlakbij gelegen plaats Heidenau. Bij protestacties tegen een nieuw asielzoekerscentrum vielen daar de laatste dagen tientallen gewonden door gewelddadige confrontaties tussen neonazi's en de politie.

Naar aanleiding daarvan besloten de autoriteiten tot een samenscholingsverbod, vanwege angst voor een 'noodsituatie die niet in de hand te houden is'. Dit werd zaterdag echter door de hoogste Duitse rechter van tafel geveegd, waardoor de welkomstmars door kon gaan.

Asielregels
Onevenredig veel vluchtelingen en migranten willen naar Duitsland. Dat land verwacht dit jaar tot 800.000 mensen. Volgens de Duitse regering is het land daar nu weliswaar op voorbereid maar kan deze situatie in de toekomst niet voortduren. Duitsland wil daarom Europese asielregels introduceren waarmee mensen over de EU kunnen worden gespreid.

Daartoe moet de Dublin-verordening van tafel, die vereist dat er in het land van eerste aankomst asiel wordt aangevraagd. Vooral Italië en Griekenland willen dit al veel langer. Ook wordt nagedacht over mogelijkheden om al in probleemgebieden vluchtelingen en economische migranten van elkaar te kunnen onderscheiden.