Bloedmaan voorspelt einde der tijden

De aluhoedjes mogen weer uit de kast en de schuilkelders van slot. Volgende maand, op 28 september, is het weer volle maan. En niet zomaar een: we krijgen achtereenvolgens een zogenaamde supermaan te zien, een volledige eclips en een bloedmaan.

Bij een supermaan staat de maan dichterbij de aarde, waardoor de maan extra goed te zien zal zijn. Bij de eclips schuift de aarde tussen de zon en maan, en vervolgens krijgt de maan tijdens deze eclips langzaam een rode kleur: de bloedmaan.

Deze bloedmaan is komende maand voor de vierde keer sinds april vorig jaar te zien; reden voor aanhangers van de ‘bloedmaanprofetie’ om aan te nemen dat het einde der tijden (weer eens) is aangebroken. Ook zou de superbloedmaan voor springtij, overstromingen, vulkaanuitbarstingen en en aardbevingen zorgen volgens anderen.

Het Britse agentschap voor getijden en zeeniveau geeft aan dat het de vloed wellicht iets hoger zal uitkomen, maar zeker niet hoger dan een paar centimeter ten opzichte van de hoogste getijden van de afgelopen twintig jaar.

Update 21:24

Volgens Astroblog is er op dit moment ook een supermaan in ontwikkeling. Een klein uurtje geleden, om 20:30 was het volle maan. Achttien uur later, dus 30 augustus rond 17:00 uur, zou de maan het punt bereiken waarop hij het dichtstbij de aarde staat: slechts 358.290km bij ons vandaan. Op zijn verst kan hij meer dan 405.000 km bij de aarde vandaan staan. Een luttel verschil van ruim 50.000 km.

Mooie uitleg over een bloed- of rode maan