Afellay dupeert Stoke City met rode kaart, Man. City wint weer

Stoke City ontving zaterdag maar liefst twee rode kaarten in de wedstrijd tegen West Bromwich Albion (0-1 verlies). Ibrahim Afellay ontving de eerste en zette daarmee de trend.

Op Stoke-on-Trent begon de thuisploeg met Nederlanders Erik Pieters, Marco van Ginkel en Afellay in de basis. De Nederlands getinte ploeg begon aardig aan het duel. Zo kregen the Potters een aantal vrije trappen in de beginfase, maar konden ze niet profiteren van de standaardsituaties. Ook het balbezit sprak in het voordeel van de gastheer.

Het duel kantelde echter volledig toen Craig Gardner Afellay onderuit haalde. De reactie van de Nederlandse middenvelder op de overtreding was op zijn zachtst gezegd niet verstandig. Met een slaande beweging reageerde de aankoop van Stoke op het incident, waarop scheidsrechter Michael Oliver hem een rode kaart toonde. Gardner ontving slechts geel voor zijn actie.

Vijf minuten later, in de 31e minuut, moest ook Charlie Adam het veld verlaten en was de thuisclub gedwongen om verder te spelen met negen man. WBA kon vervolgens maar moeilijk een gaatje vinden in de verdediging van Stoke. Pas blessuretijd van de eerste helft moest men alsnog een tegentreffer incasseren, toen Rondón een assist van Rickie Lambert promoveerde tot doelpunt: 0-1.

Na de thee was het de verwachting dat de bezoekers uit West Bromwich het duel snel zouden beslissen met een tweede treffer. Echter, gesteund door het thuispubliek hield Stoke knap stand en was er maar een doelpunt die beide twee teams scheidden. WBA drong wel aan, maar nam uiteindelijk met een treffer genoegen.

Manchester City heeft tegen Watford een vervolg gegeven aan de foutloze competitiestart. In de tweede helft zorgden doelpunten van Raheem Sterling en Fernandinho voor de zege: 2-0.

City wist het Watford, dat zonder spits en zeer compact speelde, in de eerste helft niet op de knieen te krijgen. Na rust was het meteen raak. Raheem Sterling reageerde alert bij een lage voorzet van Bacary Sagna en werkte de bal uit de lucht met binnenkant voet laag tegen de touwen, 1-0. Het was de eerste competitiegoal voor de miljoenenaankoop van City.

City was heer en meester. De bezoekers uit Watford, die de eerste drie competitieduels gelijk hebben gespeeld, wisten City-doelman Joe Hart niet te testen. Tien minuten na de openingstreffer verdubbelde Fernandinho de score. De Braziliaanse middenvelder werd door een slim balletje van technicus David Silva in stelling gebracht en schoot hard raak, 2-0.

De thuisploeg aasde op een derde treffer, maar die kwam er niet. Bij City kan men spreken van een uitstekende start aan het Premier League-seizoen. Alle duels werden gewonnen. Zowel West Bromwich Albion (0-3) als Chelsea (3-0) en Everton (0-2) werd aan de kant gezet door The Citizens. Watford verliest voor het eerst en blijft door de drie remises vooralsnog steken op drie punten.

Liverpool liet zich zaterdagmiddag de kaas van het brood eten tegen West Ham United en verloor daardoor thuis met liefst 0-3. Al na drie minuten voetballen kon de nieuwe aankoop van the Hammers, Manuel Lanzini, laten zien waarvoor hij was gehaald, namelijk kansen creëren en afmaken. Op aangeven van Aaron Cresswell kon de Argentijn van dichtbij doel treffen: 0-1. Een onverwachte bliksemstart voor de equipe van Slaven Bilić.

The Reds leken aanstalten te maken om wat te doen aan de vroege achterstand, maar die ‘hoop’ strandde vaak op het middenveld of op de rand van het strafschopgebied van de gasten. West Ham bleef scherp spelen en verdubbelde zelfs de marge na krap een half uur voetballen. Na een grove verdedigende fout van Dejan Lovren kon Lanzini profiteren en met een steekpass Mark Noble bereiken: 0-2.

De teleurstellende Emre Can werd na de rust van het veld gehaald door Brendan Rodgers, en hoopte met Alberto Moreno wat recht te zetten op het middenveld, waar de ploeg werd overlopen. In de 52e minuut konden alle plannen richting de prullenbak toen Philippe Coutinho zijn tweede gele kaart incasseerde en dus rood pakte.

Liverpool was gebroken, en een uitsluiting in de slotfase voor de maker van het tweede doelpunt, Noble, was te laat om het tij te doen keren. De thuisclub zag Diafra Sakho in de slotfase zelfs nog de derde treffer maken: 0-3.