Stel je vragen aan de wereldkampioen 50km snelwandelen

Het is een tijd geleden dat FOK!sport haar lezers de gelegenheid gaf om vragen te stellen aan een sporter, maar dit keer is het weer zover. Over snelwandelen wordt doorgaans nogal lacherig gedaan en de mensen die het daadwerkelijk proberen te kijken hebben vaak veel vragen: de sport is in Nederland immers weinig populair en toplopers hebben we eigenlijk nooit gehad.

Update 17.40 uur

In ruim een dag zijn er al veel vragen binnengekomen en dus is besloten om de vragen op z'n laatst maandag aan de heren voor te leggen. Mocht je toch nog iets willen weten over de wondere wereld van het snelwandelen, hier is nog één keer de kans.

Daarom besloot FOK!sport de stoute wandelschoenen aan te trekken en twee heuse snelwandelaars te vragen om de vragen van FOK!sportlezers te beantwoorden. De eerste is niet zomaar iemand, want het gaat hier om de Slovaak Matej Toth. Voor velen zal het kwartje niet vallen, maar deze nationale held pakte zaterdagochtend op het WK atletiek in Beijing op oppermachtige wijze de wereldtitel op het koningsnummer, de 50 kilometer. Dat het ook gewoon een sympathieke vent is bleek een paar uur na zijn historische zege: binnen een paar minuten liet de Slovaak weten dat hij graag de vragen van FOK!sportlezers zou beantwoorden. 

De tweede atleet die heel graag vragen beantwoordt is de bijzonder sympathieke Canadees Evan Dunfee. Hij werd op dezelfde 50 kilometer knap twaalfde, maar beleefde eind juli zijn voorlopige hoogtepunt: op de Pan Amerikaanse Spelen in Toronto veroverde hij met enorme overmacht het goud voor eigen publiek. Dunfee is bovendien de snelwandelaar die het enorme dopingschandaal rondom de Russen in de schijnwerpers stelde en alleen daarom al verdient hij wat ons betreft alle lof. De Russen zullen wat minder blij zijn met hem, want het gevolg was dat ze tig medailles en al hun beste snelwandelaars kwijt zijn.

Vragen voor Toth en Dunfee kunnen onder dit bericht in de reacties gesteld worden. Ook op het FOK!forum kun je je uiteraard laten horen, daar hebben we dit topic voor. Wij vragen slechts één ding aan jullie: dat snelwandelen vaak belachelijk wordt gemaakt weten we en gaan we niet veranderen, maar een heel klein beetje respect zou natuurlijk fijn zijn voor een wereldkampioen en een wereldtopper die met plezier de tijd willen nemen om hier de lezersvragen te beantwoorden. 

Enkele uren geleden was Toth nog bezig om de eerste Slovaakse wereldtitel ooit in de atletiek te veroveren (Foto: Getty)