Grol, Meyer, Korrel en Savelkouls vroegtijdig uitgeschakeld op WK judo

Judoka Henk Grol is er opnieuw niet in geslaagd de wereldtitel te veroveren. Hij ging zaterdag al in zijn eerste wedstrijd op de WK onderuit tegen Ryunosuke Haga. De Japanner gooide de Nederlander hard op zijn rug (ippon).

Grol begon goed aan zijn wedstrijd. Haga kreeg al snel twee straffen achter zijn naam. In plaats van de wedstrijd te controleren, koos Grol toch voor de aanval. Hij werd gecounterd door de Japanner en verloor de partij.

Grol, uitkomend in de klasse tot 100 kilogram, verloor dit seizoen al twee keer eerder van Haga. Hij was met grote verwachtingen naar de WK in Astana gekomen. De in Haarlem woonachtige judoka veroverder eerder deze zomer nog de Europese titel. Grol won in 2009, 2010 en 2013 zilver op de WK.

Judoka Roy Meyer heeft zaterdag niet kunnen overtuigen op de WK in Astana. De Nederlandse zwaargewicht (+100 kg) was in zijn eerste wedstrijd niet opgewassen tegen Daniel Natea. De Roemeen nam de in Breda geboren judoka in een houdgreep en scoorde uiteindelijk een ippon.

Judoka Michael Korrel heeft zaterdag ook zijn tweede wedstrijd op de WK winnend afgesloten. Hij was veel sterk voor Hussain Shah uit Pakistan (ippon). Korrel debuteert in Astana op de WK. Hij rekende in de eerste ronde al met met Jevgeni Borodavko uit Letland. Korrel is de enige overgebleven Nederlander in de klasse tot 100 kilogram.

Tessie Savelkouls staat op de WK judo in de achtste finales in de klasse boven 78 kilogram. De 23-jarige Nederlandse was in de tweede ronde met een yuko te sterk voor de Algerijnse Sonia Asselah, de Afrikaans kampioen van vorig jaar. In de eerste ronde was Savelkouls vrijgeloot. In de achtste finales treft Savelkouls de Duitse Franziska Konitz.

Update 10.10 uur

Tessie Savelkouls is in de achtste finales van de WK judo in Astana uitgeschakeld. De 23-jarige Nederlandse had weinig te vertellen tegen de Duitse Franziska Konitz en verloor met ippon.

Update 10.45 uur

Het wereldkampioenschap voor Nederland zit erop. Michael Korrel sneuvelde in dezelfde gewichtsklasse als Grol in de achtste finales. De Belgische nummer 12 van de wereld, Toma Nikiforov, versloeg Korrel met ippon.

Nederland kan terugkijken op een dramatisch toernooi. Marhinde Verkerk presteerde naar behoren en pakte brons. Debutanten Sanne de Wit en Frank de Rijke waren dicht bij een stunt. Juul Franssen verraste met een plek in de halve finale. Tessie Savelkouls en Michael Korrel presteerden naar hun niveau, maar de overige acht judoka's vielen zwaar tegen.