Van der Steur voor terreuroverleg in Parijs

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is zaterdag in Parijs voor Europees overleg over veiligheidsmaatregelen tegen terrorisme in treinen. Aanleiding is de ternauwernood verijdelde aanslag in de Thalys vorige week vrijdag. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is de gastheer van het beraad.

Het overleg zal onder meer gaan over de vraag of treinpassagiers meer moeten worden gecontroleerd. Het gaat om paspoortcontroles, bagagechecks en het inzetten van multinationale politieteams. Volgens Cazeneuve moet dat mogelijk zijn zonder het Schengenakkoord aan te tasten. Dat verdrag regelt vrij verkeer van personen tussen 26 Europese landen.

Van der Steur wilde de afgelopen dagen niet vooruitlopen op mogelijke maatregelen. In Nederland is er al langer verscherpt toezicht op drukke locaties en dat blijft van kracht.

Bij de bijeenkomst zijn ministers aanwezig die zich bezighouden met veiligheidszaken of transport. Ze komen uit negen landen: Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, Italië, Spanje, Luxemburg en Zwitserland. Ook de Europese Commissie is vertegenwoordigd. Het overleg begint om 15.30 uur.

Van der Steur voor terreuroverleg in Parijs
Van der Steur voor terreuroverleg in Parijs (Foto: ANP)