Slovaak Toth wandelt met plaspauze naar heroïsch goud op 50 kilometer

Atleet Matej Toth heeft op het WK atletiek in Beijing op heroïsche wijze het goud veroverd op de 50 kilometer snelwandelen. De Slovaak ging er al na een kilometer of twee vandoor en werd vervolgens ruim drie uur en veertig minuten later weer teruggezien door zijn concurrenten. Het betekende de eerste wereldtitel ooit voor Slowakije.

Achter de ongenaakbare Toth ontstond al snel een kopgroep, die halverwege was uitgedund tot zes man: Zhang Lin namens China, Erick Barrondo uit Guatemala, regerend kampioen Rob Heffernan voor Ierland, de Japanners Takayuki Tanii en Hirooki Arai en de altijd sterke Australiër Jared Tallent. Met name Heffernan en Tallent deden hun uiterste best om de achterstand op Toth te verkleinen, maar dat lukte maar één keer: na een kilometer of dertig sloeg Toth plotseling rechtsaf het toilet in, waar hij na dertig seconden waar uit tevoorschijn kwam. Zijn volgende kilometer was direct de snelste van de race en zijn leidende positie kwam nooit in gevaar.

Na ruim dertig kilometer werd Barrondo voor de derde keer bestraft, met als gevolg dat hij uit de wedstrijd genomen werd. Niet veel later moest Zhang het tempo laten gaan en binnen afzienbare tijd ging Tallent er in zijn eentje vandoor. Heffernan kon het tempo van zijn Japanse medelopers niet meer bijhouden en viel terug naar plek vijf, terwijl Tallent ver achter Toth onbedreigd naar het zilver liep. Het was tenslotte Tanii die zijn landgenoot Arai af wist te schudden en naar het brons liep, terwijl Heffernan als vijfde over de streep kwam. De oude Spanjaard Jesus Angel Garcia liep op zijn twaalfde WK, een record, naar een indrukwekkende negende plek. 

Toth en Tallent vieren samen hun gouden en zilveren medailles (Foto: Getty)