Wall Street komt bij van hectische week

De aandelenbeurzen in New York toonden vrijdag weinig beweging. Beleggers namen een adempauze na het stevige herstel van de voorgaande twee dagen, dat volgde op de grote verliezen aan het begin van de tumultueuze beursweek.

Een klein halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,5 procent lager op 16.576 punten. De S&P 500 zakte 0,4 procent tot 1980 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,1 procent omlaag naar 4808 punten.

De S&P 500 staat ondanks de verliezen van maandag en dinsdag een fractie hoger dan de slotstand van vorige week vrijdag. De breed samengestelde graadmeter verloor deze maand echter al 6 procent en ligt daarmee alsnog op koers voor de slechtste maand sinds mei 2012.

Fed

In de markten heeft de paniek rond China weer plaatsgemaakt voor de vraag op welk moment de Fed de rente in de VS zal verhogen. Fed-vicepresident Stan Fischer liet vrijdag weten dat wat hem betreft alle mogelijkheden voor de rentevergadering van september nog op tafel liggen. "We hebben nog twee weken, we kunnen nog afwachten hoe nieuwe economische cijfers eruitzien", zei hij bij de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole.

Voorbeurs werd bekendgemaakt dat consumenten in de VS in juli 0,3 procent meer hebben uitgegeven dan een maand eerder. De bestedingen, die samen goed zijn voor ruim 70 procent van de Amerikaanse economie, zijn het derde kwartaal daarmee positief begonnen.

Dow Jones

De Dow Jones werd aangevoerd door oliereus Chevron, die ruim 3 procent meer waard werd, mede dankzij de verdere opmars van de olieprijs. Na de plus van ruim 10 procent op donderdag, ging de prijs van Amerikaanse olie vrijdag nog eens met bijna 7 procent omhoog, naar 45,44 dollar per vat.

Wal-Mart sloot met een verlies van 2,1 procent de rij van dertig hoofdfondsen. Farmaceuten Pfizer en Johson & Johnson stonden met minnen van bijna 2 procent ook in de onderste regionen van de Dow.

Euro

Grondstoffenbedrijf Freeport-McMoRan won ruim 2 procent. Donderdag meldde de bekende investeerder Carl Ichan een belang van 8,5 procent te hebben genomen in het bedrijf. Hij wil met bestuurders in gesprek over de hoge kosten van het concern.

De euro was vrijdag aan het begin van de avond 1,1185 dollar waard, tegen 1,1175 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Wall Street komt bij van hectische week
Wall Street komt bij van hectische week (Foto: ANP)