Sensatie in hordenfinales, Amerikanen falen weer

De finales van de 100 en 110 meter horden hebben op het WK atletiek voor bijzondere uitslagen gezorgd. Vooral op de 100 meter, de afstand bij de vrouwen, liep de finale uit op een vooraf door niemand verwacht resultaat.

De 100 meter horden wordt normaal gesproken en zeker dit seizoen gedomineerd door Amerikaanse dames. In de halve finales vielen er van de vier Amerikaansen al twee uit: oud olympisch kampioene Dawn Harper-Nelson ging hard onderuit en Kendri Harrison was niet snel genoeg. Alleen regerend kampioene Brianna Rollins en Sharika Nelvis bleven nog over.

Vooral Nelvis, de snelste vrouw van het seizoen, viel zwaar tegen en werd met 13,06 seconden slechts laatste in de finale. Rollins kwam niet verder dan 12,67, waarmee ze het brons op 0,01 seconde misliep. Dat ging naar de Wit-Russische Alina Talay, maar goud was er voor Danielle Williams uit Jamaica. Met 12,57 was ze een fractie van een seconde sneller dan de sensationele Duitse Cindy Roleder: 12,59. Dat de uitslag een enorme verrassing genoemd mag worden blijkt wel aan de noteringen van de wedkantoren: voor winst van Williams kreeg je ruim honderd keer je inzet, een podium voor Roleder leverde meer dan vijftig keer de inleg op en voor een medaille van Talay werd de inzet vervijftienvoudigd. 

De finale van de 100 meter horden bij de vrouwen, met goud voor Williams als resultaat (Bron: YouTube)

Bij de mannen werd de 110 meter horden gewonnen door de Rus Sergey Shubenkov, die voor het eerst onder de 13 seconden dook en zijn eerste mondiale titel pakte in 12,98 seconden. Hansle Parchment uit Jamaica snelde in 13,03 naar het zilver, voor de Amerikaanse wereldrecordhouder Aries Merritt: 13,04. Voor Merritt was het een bijzonder moment, want vanwege een ernstige nieraandoening gaat hij over enkele dagen onder het mes. De topfavoriet faalde net als bij de vrouwen ook hier: de Amerikaan David Oliver werd met 13,33 seconden slechts zevende.