Meer oog voor gepeste werknemers

Pesten, we hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad. Misschien in de rol als pester of dat je zelf in je ondergoed aan een lange paal werd gehangen. Niet alleen op school of in je buurt wordt gepest, maar ook op de werkvloer. En het gevolg daarvan is vaak de reden voor een ontslag of nog erger: een poging tot zelfmoord.

Ruim een half miljoen Nederlanders worden gepest op de werkvloer, zo blijkt uit de cijfers van het TNO. Het gevolg van pesten is vaak dat werknemers (of 'slachtoffers') veel snipperdagen opnemen of, in het ergste geval, dat ze zichzelf verwonden. Dat laatste gebeurde onlangs nog op een school, waar een docent gepest werd en zichzelf van kant probeerde te maken. Of de moord op de verslaggeefster en cameraman in Virginia. De moordenaar gaf als argument van de moorden dat hij werd gepest en gediscrimineerd. 

Zorg van de Zaak, een instelling die zich bezighoudt met onder andere pesterijen en intimidaties op de werkvloer, geeft aan dat maar liefst 70% van de zaken die zij behandelen hierover gaan. Volgens hen zou er een wet moeten komen die de werkgever verplicht een vertrouwenspersoon in dienst te nemen. Op dit moment is het zo dat een werkgever hier zelf voor mag kiezen. De vertrouwenspersoon moet integer zijn, in bezit zijn van de juiste certificaten en juridisch onderlegd zijn. 

Marie Jose van Dijke, projectmanager omgangsvormen en vertrouwenspersoon bij Zorg van de Zaak, vindt dat een intern vertrouwenspersoon ook medezeggenschap moet krijgen in de ondernemingsraad van ontslagbescherming. Hierdoor kan de werkgever zijn personeel niet meer onder druk zetten.

Heeft je collega een oerlelijk overhemd aan, denk dan eerst even na voordat je een gevatte opmerking maakt. Voor je het weet staat de Zorg van de Zaak op je stoep. En dat wil je natuurlijk niet. 

Pesten op de werkvloer
Pesten op de werkvloer