Vuelta etappe 7: Jódar - La Alpujarra, 191,1 km

Dumoulin kon niet lang genieten van zijn rode trui, na één rit is hij de eerste plek in het klassement alweer kwijt. In een etappe die uiteindelijk opnieuw best gezapig was moesten we wederom wachten tot de laatste kilometers. Zo'n beetje de eerste aanval was meteen de beslissende. Chaves ging net als een paar dagen terug al vroeg aan en de tegenstand reageerde niet direct. Er reden nog wat knechten van Movistar op kop. Amador bijvoorbeeld, maar hij lijkt voorlopig nog niet over de vorm van de Giro te beschikken. Chaves had al meteen een groot gat en dat gat werd alleen maar groter. Dumoulin besloot om dan zelf maar achter de kleine Colombiaan aan te gaan. Een beetje te laat, het was verstandiger geweest om meteen mee te springen. Achteraf is mooi wonen natuurlijk, maar hij zat toch de hele tijd van voren in het peloton. Waarschijnlijk was Chaves toch te sterk, dat maakt het dan weer minder erg. Dan Martin deed wat hij altijd doet, te laat aangaan. Hij kwam nog dicht, maar niet dicht genoeg. Martin mag ondertussen toch wel eens een cursusje positionering en timing gaan volgen. De favorieten voor eindwinst deden niet veel. De laffe Spanjaarden keken vooral veel naar elkaar en de rest hield zich rustig. Misschien wel met het oog op deze rit. De eerste echte aankomst bergop. Geen muurtje, maar een echte berg.

Route etappe 7 (Afbeelding: letour.fr)
Route etappe 7 (Afbeelding: letour.fr)


Hoogteverschil etappe (Afbeelding: letour.fr)
Hoogteverschil etappe (Afbeelding: letour.fr)

De zevende rit start in Jódar, een dorp in de provincie Jaén met 12.000 inwoners. Ook op dag zeven van deze Vuelta zitten we nog steeds in Andalucía. We zitten niet ver van de finishplaats van de vorige etappe, Jódar ligt een stukje ten westen van Cazorla en La Iruela. Zaten we een dag eerder bij Sierra de Cazorla, nu zitten we bij de Puerta de Sierra Mágina. Jódar is de poort naar de Sierra Mágina. Door deze Sierra trekt Jódar nog wel wat bezoekers. Verder is het niet echt een spannend dorp. Er is nog wel een kasteel te vinden, een van de oudste van Andalucía zelfs. Niet echt een mooi kasteel, dat is dan weer jammer. Jódar heeft niet echt historie in de Vuelta, dit is zo'n beetje het debuut. Een weinig memorabel debuut, de start komt nooit in beeld. De renners zullen Jódar snel verlaten om vervolgens richting het zuiden te trekken. Op weg naar de Sierra Nevada.

Als de renners Jódar verlaten fietsen ze langs de Sierra Mágina af en komen ze aanvankelijk weinig obstakels tegen. Over behoorlijk rechte wegen naar het zuiden. Links en rechts overal de olijfgaarden, net als tijdens de vorige rit. Na een kilometer of 25 krijgen de renners te maken met het eerste klimmetje van de dag. Dit ziet er op het profiel van de etappe nogal spectaculair uit, maar valt in de praktijk wel mee. Een paar kilometer vals plat omhoog, dat is het wel zo'n beetje. Na dit stuk vals plat omhoog is er ook een stuk vals plat omlaag, richting Guadahortuna. Op de weg naar Guadahortuna kan je op de achtergrond de Sierra Nevada al zien liggen. Een enorm open landschap hier. Kort na Guadahortuna begint de weg weer omhoog te lopen. Weer redelijk vals plat, met een paar wat steilere stukken. Stelt ook niet gek veel voor. Na dit stuk vals plat komen de renners uit in Torre Cardela en is het voorlopig even gedaan met klimmen. Na een kilometer of 50 passeren de renners Moreda. Een vrij lelijk dorpje, maar met een beetje fantasie is zelfs daar nog wat mooist van te maken.

Moreda (Foto: Wikimedia)
Moreda (Foto: Wikimedia)

Via kleine dorpjes als Darro en La Peza gaan de renners op weg naar de eerste echte klim van de dag. Na 78 kilometer, net buiten La Peza, begint de Puerto de los Blancares. Deze beklimming van de derde categorie is 9 kilometer lang. Niet echt een klim om bang van te worden, het grootste gedeelte van de tijd gaat het ook maar een beetje vals plat omhoog. Paar kilometer aan 2 tot 3%, niet echt schokkend. Ook nog twee kilometer aan 5%, dat is dan het spannendste gedeelte van de klim. Na die kilometers aan vijf procent zwakt het echter weer af richting de 3%. Alleen richting de top van de klim wordt het nog even wat lastiger, maar dit is geen klim waar veel jongens gaan lossen. Dat wordt weer met z'n allen richting de slotklim sprinten, zoals de afgelopen dagen eigenlijk steeds het geval is. Deze Puerto de los Blancares moet het vooral van de omgeving hebben. De weg loopt door een mooi gebied, tussen de rotswanden door.

Puerto de los Blancares
Puerto de los Blancares

Op de top hebben de renners 87 kilometer afgelegd, nog iets meer dan 100 kilometer te gaan tot de finish. De renners mogen af gaan dalen. De afdaling is behoorlijk lang, een kilometer of 20. In het begin van de afdaling is het nog wel even opletten, dan zitten er behoorlijk wat scherpe bochten kort achter elkaar. Verder is de afdaling niet echt lastig, vooral omdat het niet echt steil naar beneden gaat. Over die 20 kilometer is het gemiddelde 2,7%. De afdaling blijft wel bochtig, veel stukken waar het lang rechtdoor gaat zitten er niet tussen. Tot het dorpje Quéntar blijft het bochtig, daar houdt de afdaling zo'n beetje op. Er is dan 14 kilometer gedaald, maar het blijft nog lichtjes verder dalen richting Dúdar. De renners zijn dan bijna in Granada, een stad die zo'n beetje ieder jaar weer voorkomt in de Vuelta. Aan de westkant van de Sierra Nevada is Granada zo'n beetje de perfecte uitvalsbasis om aan ontzettend veel klimmen te beginnen. Afgelopen jaar kwam de Vuelta ook nog langs, toen in de zesde rit richting La Zubia. De afgelopen jaren is er steeds een klim aan de westkant van de Sierra Nevada voorgekomen in de Vuelta, dat is dit jaar anders. We fietsen nu verder richting het zuiden. Granada zelf is een grote stad met meer dan 230.000 inwoners.

Granada (Foto: Wikimedia)
Granada (Foto: Wikimedia)

In Granada hebben de renners 116 kilometer afgelegd. Langs de Sierra Nevada af fietsen de renners verder. Na de lange afdaling begint de weg weer langzaam omhoog te lopen, maar dat is niet meer dan veredeld vals plat. Een aantal kleine dorpjes wordt gepasseerd en vooral in de buurt van die dorpjes loopt het vaak even omhoog. Richting de tussensprint loopt het ook omhoog. Die tussensprint komt na 159 kilometer, net buiten het dorpje Lanjarón. Niet helemaal een vlakke sprint dus, hoewel het ook weer niet enorm steil is. Het echte klimwerk bewaren we voor over een kilometer of 10. De finale gaat in Lanjarón wel bijna beginnen. Na Lanjarón is er een korte afdaling richting de voet van de slotklim. Deze afdaling is wel bochtig, maar verder niet echt spannend. Op sommige punten kan je niet eens van een afdaling spreken. Na 169 kilometer komen de renners uit in Órgiva en slaan ze linksaf, richting de zuidkant van de Sierra Nevada.

Na 172 kilometer koers begint de slotklim. De Alto de Capileira, een beklimming van de eerste categorie. Voor het eerst deze Vuelta een lange klim, deze Alto de Capileira is 18 kilometer lang. De klim is te verdelen in drie delen, het eerste deel is bijna zes kilometer lang en nog niet echt lastig. De klim begint met een kilometer aan 5%, gevolgd door een kilometer aan 6%. Een paar makkelijke kilometers aan 4% worden gevolgd door twee lastige kilometers aan 8%. Na die lastige kilometers zwakt de klim echter af en komen we op het tweede deel terecht. Dit tweede deel is vijf kilometer lang en hier is het gewoon vlak. Niet eens vals plat, simpelweg vlak. Dat wil dus zeggen dat het venijn alsnog in de staart zit, ook al is het een lange klim. Na een kilometer of 10 van de slotklim komen de renners door Pampaneira en hier begint het derde deel van de klim. De resterende kilometers van de klim wordt er serieuzer geklommen. In Pamaneira zelf stijgt het aan 8%, daarna zwakt het weer wat af, maar 6 en 7% is nog steeds vrij lastig. Op vier kilometer van de streep passeren de renners Bubión en hier is het weer wat minder steil, amper 5%. Er wordt verder gefietst richting Capileira, waar het weer wat lastiger wordt. 8% net voor Capileira, maar vooral na Capileira wordt het leuk. Een heel stuk aan 14%, op een kilometer van de streep. Als het aan de laffe Spanjaarden ligt zal het hier wel beslist worden. Richting de streep zwakt het weer af richting 6%.

De slotklim (Afbeelding: letour.fr)
De slotklim (Afbeelding: letour.fr)

De Alto de Capileira is eigenlijk nog veel langer, er wordt eigenlijk op een vrij willekeurige plek gestopt. De streep ligt niet echt op een logische plek, had ook makkelijk nog een kilometer of twee verderop kunnen liggen. Daardoor is dit uiteindelijk ook niet echt de spannendste beklimming van allemaal. Eigenlijk zijn alleen de laatste acht kilometer interessant, dat valt toch wat tegen als je in eerste instantie hoort dat de klim 18 kilometer lang is. Als finishplaats wordt La Alpujarra genoemd, dat is het gebied waar we nu zitten. Een bergachtig gebied aan de zuidkant van de Sierra Nevada, het laatste toevluchtsoord van de Moren in Spanje. De finish ligt net buiten het dorpje Capileira, dat met 528 inwoners niet echt groot is te noemen. Er komen vooral toeristen op af die in de buurt bergen willen beklimmen. Je zou van Capileira naar Mulhacén en Pico Veleta kunnen wandelen. Mulhacén is dan weer aansprekend omdat het de hoogste berg van Spanje is en een van de hoogste in Europa. De Alto de Capileira is een debutant in de Vuelta, zoals alle aankomsten bergop in deze Vuelta voor het eerst voorkomen.

La Alpujarra (Foto: Wikimedia)
La Alpujarra (Foto: Wikimedia)

Het wordt natuurlijk weer lekker warm, we zitten immers nog steeds in Andalusië. Graadje of 30 in Capileira, nog een paar graden meer beneden in Granada. In Jódar, de startplaats, zou het zelfs 37 graden kunnen worden. Echt iets om naar uit te kijken voor de renners. Weinig wind en geen kans op neerslag. De renners zullen om 12.17u vertrekken in Jódar. Best een lange rit weer, daarom een redelijk vroeg vertrek. Om 16.00u zal de uitzending weer beginnen, dan zijn de renners net voorbij Granada en fietsen ze in de buurt van Padul, wie kent het niet. Tussen 17.25u en 17.58u wordt er voor het eerst volk verwacht boven op Alto de Capileira.

De eerste echte bergrit van de Vuelta, hoewel dit ook weer niet echt een echte bergrit is. Op de slotklim na is er verder weinig serieus klimwerk en ook die slotklim is niet de zwaarste van allemaal. 18 kilometer in totaal, maar daar zitten vijf vlakke kilometers bij. Ik verwacht eerlijk gezegd geen topshow, lijkt me weer typisch een rit waar er enorm afwachtend gekoerst gaat worden. Kan ook zomaar zo'n rit worden voor een wat minder grote naam die al vroeg op de klim aanvalt. Movistar lijkt tot nu toe niet echt sterk, dat is toch wel de ploeg die eigenlijk weer moet gaan controleren. Met Valverde en Quintana in je team kan je bijna niet anders. Chaves zal nu niet in de aanval kunnen gaan, maar dat soort renners verwacht ik wel vroeg in de aanval. Een mooie dag voor een Txurruka, als je het mij vraagt.
1. Txurruka. Hij rijdt nog helemaal niet goed, maar dat maakt niet uit. Als je een beetje anticipeert kan je deze Vuelta vrij snel een rit winnen, heb ik het idee. Er zijn niet veel ploegen die zin hebben om te controleren en enkele favorieten kijken liever naar elkaar. Rodriguez en Valverde staren elkaar dood, dan heb je als aanvaller wat meer kans om je ding te doen. Chaves heeft twee keer een vroege aanval geplaatst en dat was twee keer succesvol. Nu is dit wel een langere klim, maar als je op het eerste deel aanvalt en dan een beetje doorfietst op dat vlakkere deel kan het zomaar iets moois opleveren. Weet niet of er tegen die tijd nog veel renners over zijn om de boel te controleren.
2. Valverde. Die soupeert zijn mannetjes vroeg op en dan gaat hij maar een beetje om zich heen kijken. Daardoor is er weer redelijk wat kans voor aanvallers. Een Roche verwacht ik eigenlijk ook wel weer in de aanval, het zal hem toch ooit moeten lukken. In ieder geval, Valverde wint het sprintje der favorieten. Zal waarschijnlijk wel weer niet veel gebeuren, daar is de klim en de rit net niet lastig genoeg voor. Als er al verschillen ontstaan zullen die niet heel groot zijn.
3. Froome. Heeft zich nog rustig gehouden, maar nu komen we dan eindelijk op zijn terrein. De langere klimmen, daar heeft hij net iets meer mee. Mag nu laten zien hoe hij uit de Tour is gekomen. Het verstoppertje spelen zal nu wel voorbij zijn.
4. Landa. Gaat Aru even laten zien wie de kopman is. Dat kortere werk is ook minder zijn ding, tijdens deze rit krijgen we een duidelijker beeld of Landa zijn prestaties van de Giro kan herhalen.
5. Rodriguez. De langere klimmen zijn dan weer minder geschikt voor Purito, maar hij is toch wel aardig in vorm. Dan is dit geen probleem en fietst hij lachend met de andere favorieten mee naar boven. Nu gaat het allemaal nog goed, ergens in de tweede week zal hij zich vast op een of andere klim opblazen en minuten verliezen.