Enige overgebleven Russische snelwandelaar positief op EPO

Dat Russische snelwandelaars niet van de verboden middeltjes af kunnen blijven mag inmiddels geen geheim meer heten. Zo ongeveer alles en iedereen uit het land die olympische titels en WK-medailles won is inmiddels wel geschorst of heeft op z'n minst een schorsing achter de rug. 

Het gevolg van het schandaal van de laatste maanden is dat er op het WK atletiek in Beijing slechts één Rus aan de start zou verschijnen: Aleksandr Yargunkin zou de 50 kilometer lopen, op de 20 kilometer bij de mannen en vrouwen was Rusland al niet vertegenwoordigd. Dat plan blijkt nu ook in duigen te vallen, want Yargunkin heeft geheel in de lijn van de Russische snelwandelaars positief getest op het gebruik van verboden middelen. Volgens Russische media zou het gaan om EPO.

Volgens Sport-Express werden alle Russen voor vertrek naar Beijing getest, met zeker één positief resultaat als gevolg. Yargunkin zou in het vliegtuig naar China gehoord hebben dat hij in de positieve voetsporen van zijn illustere, geschorste landgenoten gaat treden en bleef daardoor in Rusland. De 50 kilometer snelwandelen, een van de grote hoogtepunten van het WK, wordt komende nacht vanaf 01.30 uur Nederlandse tijd gelopen.

Saillant detail in het verhaal is dat Yargunkin de laatste weken regelmatig geklaagd heeft over de gang van zaken in Rusland. Nagenoeg alle goede snelwandelaars kwamen uit het centrum van trainer Viktor Chegin, die inmiddels op non-actief gesteld is. "Atleten die niet bij Chegin in Saransk trainden werden simpelweg niet geselecteerd voor de grote toernooien. Nu hij weg is krijg ik eindelijk mijn kans", aldus de 34-jarige Yargunkin, die nog nooit een mondiaal toernooi liep en vorig jaar op zijn enige WK veertiende werd.