Doden en gewonden door strijd Turkije en PKK

Zeven mensen zouden donderdag in het zuidoosten van Turkije om het leven zijn gekomen door gevechten tussen het leger en Koerdische opstandelingen van de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK. Er werd onder meer gevochten bij een legerbasis en in de stad Yuksekova.

De strijd bij Yuksekova is al dagen bezig. "Veiligheidstroepen hebben een woonwijk bestookt en bewoonde gebouwen geraakt", zei politicus Abdullah Zeydan van de pro-Koerdische HDP-partij. Volgens een overheidsbron kwamen in de stad drie mensen om het leven.

Door gevechten in het district Cizre werden volgens veiligheidsbronnen nog eens drie mensen gedood. Ook raakten zeven mensen gewond, onder wie een zevenjarig kind. Strijders van de Koerdische PKK-beweging zouden in Cizre een legerbasis hebben aangevallen met raketwerpers.

Ook in de provincie Diyarbakir botste het leger met PKK-strijders. Bij de gevechten sneuvelde volgens het leger een soldaat. Vier militairen raakten gewond. Over slachtoffers aan Koerdische zijde werd nog niets bekendgemaakt.

Aanleiding
De aanleiding voor het geweld in Turkije was een aanslag enkele weken geleden, vermoedelijk door de zogenaamde Islamitische Staat, op Koerdische jongeren die een hulpverleningsactie in Syrië aan het voorbereiden waren. Daarbij vielen circa dertig doden. Radicale PKK'ers namen daarna wraak door twee Turkse militairen te doden omdat ze meenden dat de regering erachter zat.

Toevallig sloot Turkije in dezelfde periode juist een akkoord met de VS voor het gebruik van een Turkse luchtmachtbasis voor aanvallen op IS. Turkije zou vervolgens een 'brede strijd' tegen terrorisme beginnen, maar gooide zijn bommen tot ongenoegen van de Amerikanen alleen op Koerdische doelen. Onlangs beloofde Ankara echter beterschap.

Volgens de HDP-partij is de Turkse antiterreurcampagne hoofdzakelijk bedoeld om de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan in november weer aan een meerderheid te helpen. Die raakte de partij in juni namelijk voor het eerst sinds 2002 kwijt. De HDP-partij wist juist voor het eerst over de kiesdrempel van tien procent heen te gaan.

Doden en gewonden door strijd Turkije
Doden en gewonden door strijd Turkije (Foto: ANP)