Protest vluchtkrakers bij huis burgemeester Amsterdam

De uitgeprocedeerde asielzoekers van de groep We Are Here hebben donderdagavond gedemonstreerd bij de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Sinds zondag zaten ze in een gekraakt voormalig kunstacademie-gebouw, maar daar moeten ze weg.

De gemeente heeft het pand gekocht om er een middelbare school te vestigen, en heeft de krakers gesommeerd per 1 september te vertrekken. Maar de circa zestig demonstranten zeggen ten einde raad te zijn: de 'bed, bad, brood'-regeling is volgens hen onvoldoende omdat die enkel voor de nacht is. Vorige maand hebben zich daar evenwel vijftig man gemeld.

De uitgeprocedeerde asielzoekers zwerven al enkele jaren van kraakpand naar kraakpand. Uitzetten van deze mensen is in veel gevallen lastig omdat landen van herkomst vaak niet meewerken.

Van der Laan liet zich eerder uiterst kritisch uit over de Nederlandse activisten die de groep beweren bij te staan. Volgens de burgemeester bemoeilijken deze lieden de zaak alleen maar. Naast hulp bij het kraken zouden ze de mensen bijvoorbeeld aansporen om toch vooral bijelkaar te blijven.

In Rotterdam kan door het ontbreken daarvan veel effectiever worden gezocht naar individuele oplossingen, waaronder terugkeer naar het land van herkomst. Sommige landen werken namelijk enkel mee aan terugkeer als dit ongedwongen gebeurt.

Protest vluchtkrakers bij huis burgemeester Amsterdam
Protest vluchtkrakers bij huis burgemeester Amsterdam (foto: ANP)