EL: Uitslag FK Jablonec - AFC Ajax

Ajax heeft zonder verve de groepsfase van de Europa League bereikt. Met tien man moest de 0-0 over de streep worden getrokken, wat lukte en tot opluchting leidde.

Dankzij een 1-0 overwinning in Amsterdam, reisde Ajax met vertrouwen af naar Tsjechië. Daar trof het een pleog die net zo weinig zin had in aanvallen als een week eerder. Toch lukte het dit keer, wellicht mede doordat de ploeg van Frank de Boer in slaap werd gesust, Jablonec een aantal keer gevaarlijk te worden.

Het beste moment voor de thuisploeg in de eerste helft was in de 24ste minuut toen Crnkic helemaal achterin Kenny Tete uit kon spelen, een één-tweetje opzette met Pospisil en door goed opletten van Jasper Cillessen uiteindelijk maar nét niet gevaarlijk kon uithalen. Ook Ajax was dicht bij een goal voor rust. Joël Veltman stond bij een hoekschop van Nemanja Gudelj helemaal vrij, maar raakte de bal volledig verkeerd.

Strafschop en rood
Vlak voor het verstrijken van het uur, was er dan eindelijk wat opschudding, maar wel in het nadeel van Ajax. Eerst kreeg Jablonec na hands van Jaïro Riedewald een strafschop. Die schoot Gregus tegen de paal, maar amper een minuut later stond Ajax met tien man door de tweede gele kaart voor Riechedly Bazoer. Twee tackles kostten hem de kop.

Met een man meer durfde Jablonec wel opeens voor de overwinning te gaan. Met die gedachte werd spits Dolezal gebracht voor Crnkic. De Boer deed juist hem omgekeerde door er een spits af te halen: Milik maakte plaats voor de ervaren Ricardo van Rhijn. Nadat Ajax heel goed was weggekomen bij een gemiste kans van Mingazow (kwam net niet met het hoofd bij voorzet van Pospisil), liet Dijks aan de andere kant dé kans op 1-0 liggen. De bal viel uit een hoekschop prompt voor de voeten van de linksachter, die daarbij zelf weggleed.

Milik doorslaggevend
Ajax bleef, ondanks die man minder, zoeken naar de bevrijdende goal. 0-1 zou namelijk betekenen dat de Tsjechen er drie moesten maken. De ingevallen Viktor Fischer schoot veel te lichtzinnig op doel na een schitterende vooractie van El Ghazi. Aan de andere kant voorkwam Cillessen met een reflex op de doellijn dat de thuisploeg raaktikte uit een corner.

De tijd tikte weg in het voordeel van Ajax. Prioriteit: tegenhouden. Wens: de bevrijdende goal maken. Met El Ghazi als meest dreigende man, lukte het niet om de Tsjechische hoop de kop in te drukken. Davy Klaassen schoof de bal, toen de extra tijd net liep, nog wel net voorlangs na een combinatie met Fischer. El Ghazi noopte Hruby in de slotminuut nog tot een redding, maar een goal viel niet meer. Zo bleek de benutte strafschop van Milik in Amsterdam doorslaggevend: Ajax gaat de Europa League in.