Dumoulin verliest leiderstrui weer aan Chavez

Tom Dumoulin heeft niet lang kunnen genieten van zijn leiderstrui in de Ronde van Spanje. Een dag nadat de Nederlandse wielrenner uit de ploeg van Giant-Alpecin verrassend het rode tricot van de Colombiaan Esteban Chaves afpakte, moest hij het weer teruggeven.

Chaves veroverde de zege in een rit over 200 kilometer tussen Cordoba en Sierra de Cazorla. Hij sloeg toe in de slotklim. Dumoulin eindigde achter de Brit Daniel Martin op de derde plaats op vijf seconden van de Colombiaan, die zijn tweede ritzege in deze Vuelta behaalde. In het algemeen klassement staat Dumoulin op de tweede plaats, op tien seconden van Chaves.

Een groepje van vijf coureurs, onder wie Niki Terpstra, kon in de beginfase een voorsprong van bijna twee minuten opbouwen. De marge van de vluchters, bij wie ook de Colombiaan Miguel Angel Rubiano zich aansloot, liep op tot ruim vier minuten. Dankzij de ploeggenoten van Dumoulin liep de achterstand van de achtervolgende meute niet nog verder op.

Na de beklimming van de Alto de Baeza (derde categorie), op 55 kilometer van de finish, bleef het kopgroepje intact. Bij het ingaan van de laatste achttien kilometer, op een weg die voornamelijk omhoog ging, was het verschil minder dan een minuut. Op 10 kilometer van de finish ging Stephen Cummings er vandoor. Hij kreeg een voorsprong van bijna een minuut, met de jagende Terpstra solo op 25 seconden achter hem.

Door toedoen van vooral Movistar werden Terpstra en Cummings ingelopen. Ruim 2 kilometer voor de streep ging Chaves in de aanval. Dumoulin zette de achtervolging in om zijn leiderstrui te behouden, maar zijn dappere poging leverde net geen succes op.

Dumoulin verliest leiderstrui weer aan Chavez
Dumoulin verliest leiderstrui weer aan Chavez (Foto: ANP)