Google bijt van zich af

De Brusselse aantijgingen tegen internetgigant Google zijn "onjuist en ongefundeerd". Google maakt de competitie niet kapot, maar vergroot juist de keuze voor consumenten. Dat stelt het concern donderdag in een blog als antwoord op de klachten van de Europese Commissie.

In april lanceerde Brussel een officiële aanklacht tegen het Amerikaanse concern. Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager maakt Google misbruik van zijn dominante positie op de Europese markt en bevoordeelt het de eigen diensten, waardoor concurrenten er bekaaid van af komen. Het gaat dan specifiek over hoe zoekresultaten over online aankopen worden gerangschikt.

In het officiële antwoord van Google, dat tot maandag de tijd had te reageren, weerlegt het concern alle klachten. Google meent onder meer dat Brussel onvoldoende rekening houdt met sociale media. Steeds meer consumenten vinden op die manier informatie, zonder de zoekmachine van Google te gebruiken.

Amazon en eBay

Bovendien is er voldoende competitie. Kijk maar naar het succes van Amazon en eBay, stelt Google. "De aanklacht is verkeerd: feitelijk, juridisch en economisch", schrijft het concern.

Google en Brussel liggen al jaren overhoop. Hoewel Google bereid was tot concessies kwam het niet tot een schikking.

Boete

Het is nu aan Brussel om vast te stellen of Google de Europese concurrentieregels heeft geschonden. Is dat zo, dan hangt het concern een boete boven het hoofd die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet. In het geval van Google zou dat gaan om meer dan 6 miljard dollar (ruim 5,6 miljard euro).

Dit is de enige officiële aanklacht tegen Google. Er lopen wel nog andere onderzoeken, bijvoorbeeld naar het besturingssysteem van Google (Android).

Google bijt van zich af
Google bijt van zich af (Foto: ANP)