Taylor met monstersprong naar wereldtitel

Tijdens het WK atletiek in Beijing heeft Christian Taylor zich na olympisch kampioen ook tot wereldkampioen hinkstapspringen laten kronen. De Amerikaan deed dat met een fabuleuze sprong van 18,21 meter, slechts acht centimeter onder het twintig jaar oude wereldrecord van Jonathan Edwards.

Met nog één poging te gaan ging Taylor dankzij een sprong van 17,68 meter al aan de leiding, voor de Cubaan Pedro Pablo Pichardo (17,60 meter). Met zijn monstersprong van 18,21 meter was de wedstrijd echter op slot gegooid, want zelfs voor Pichardo leek dat duidelijk buiten bereik. De jonge Cubaan probeerde het wel en verbeterde zich tot 17,73 meter, maar moest net als twee jaar geleden genoegen nemen met zilver. De Portugees Nelson Évora pakte met 17,52 meter verrassend brons in het stadion waar hij in 2008 olympisch kampioen werd.

De enorme sprong van Taylor, met na 25 seconden een duidelijk opgeluchte Jonathan Edwards, tegenwoordig commentator bij de BBC (Bron: YouTube)

Het kogelslingeren bij de dames werd in een veel minder spannende strijd gewonnen door de Poolse topfavoriete Anita Wlodarczyk. Vooraf leek de wereldrecordhoudster niet te kloppen en wat werd dankzij 78,52 meter in de tweede poging al duidelijk. Al haar drie volgende worpen gingen nog verder, met 80,85 meter en bijna een wereldrecord als hoogtepunt, terwijl niemand nog in de buurt van de Poolse kwam. Zhang Wenxiu uit China bracht het thuispubliek in extase door met 76,33 meter zilver te pakken, voor de Française Alexandra Tavernier (74,02 meter).