'Drie ijsberen waar wij aan land wilden'

Eén dag hebben de ruim vijftig Nederlandse wetenschappers niet aan land gekund tijdens hun poolexpeditie die vorige week begon en vrijdag afloopt. "Er zaten drie ijsberen precies op het gedeelte waar wij aan land wilden. Dan houdt het wel op", zegt bioloog Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en initiatiefnemer van de expeditie.

De groep zit op het onontgonnen gebied op het eiland Edgeøya, aan de oostkant van eilandengroep Spitsbergen. Ze doen onderzoek naar onder meer planten, dieren, bodemvervuiling en het landschap.

In 1968 was er ook een Nederlandse expeditie in het gebied. "Het eiland is in die jaren enorm veranderd. Gletsjers zijn teruggetrokken. Plekken waar eerst veel vegetatie was, zijn nu kaal. Maar op plekken die eerst bijna onbegroeid waren, groeien nu veel mossen. Ook zijn er nu veel meer walvissen, omdat er nu niet meer zo zwaar op gejaagd mag worden", zegt Loonen.

Mossen

Er zijn honderden monsters genomen de afgelopen dagen, van bijvoorbeeld de verschillende mossen. Ook zijn dieren en vogels geteld en er is een nieuw insect ontdekt. "In januari komen we allemaal weer bij elkaar voor een terugblik." Het duurt volgens Loonen "maanden tot meerdere jaren" voordat alle onderzoeksresultaten verwerkt zijn en er conclusies getrokken kunnen worden.

Dit is een van de grootste poolexpedities ooit ondernomen vanuit Nederland. De groep vertrok 19 augustus. Naast de wetenschappers, gaan er ook toeristen en andere belangstellenden mee, zoals politica Stientje van Veldhoven, weerpresentator Peter Kuipers Munneke en dichter/regisseur Ramsey Nasr.

'Drie ijsberen waar wij aan land wilden'
'Drie ijsberen waar wij aan land wilden' (Foto: ANP)