WK Atletiek dag 6: Bolt vs Gatlin #2

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

De ochtendsessie kent twee Nederlandse deelneemsters, beiden in de series van de 5000 meter. Susan Kuijken zit in de serie met topfavoriete Genzebe Dibaba, maar lijkt van de Nederlanders de meeste kans te hebben op een plek bij de beste vijf. Maureen Koster is vooral een 1500 meterloopster, maar ook voor haar is plaatsing voor de finale niet onmogelijk. In de middagsessie komen Sifan Hassan en Dafne Schippers in actie in de halve finales van de 800 en 200 meter. Voor Schippers mag plaatsing voor de finale absoluut geen probleem zijn, ze is immers topfavoriete voor goud. Hassan kan het wel eens erg lastig krijgen nadat ze al drie 1500 meters en een 800 meter gelopen heeft, maar een plek in de finale behoort wel tot de mogelijkheden.

Schippers loopt met speels gemak naar de winst in de series van de 200 meter (Foto: Getty)

De eerste finale is die bij het kogelslingeren voor vrouwen, met één grote topfavoriete: Anita Wlodarczyk. Haar Poolse landgenoot Pawel Fajdek maakte de favorietenrol al waar, vandaag mag de wereldkampioene van 2009 het proberen. Eerder deze maand verbrak ze nog het wereldrecord en met 81,08 meter kwam ze al 5,35 meter verder dan de Duitse Betty Heidler, de nummer twee van dit seizoen en de enige die mogelijk in staat is om Wlodarczyk enigszins te bedreigen. De Russische Tatyana Lysenko, olympisch kampioene en dubbel regerend wereldkampioene, is er in Beijing niet bij. 

Om 13.10 uur begint wat op voorhand een van de mooiste duels van het WK lijkt te worden. Hinkstapspringers Christian Taylor uit de VS en Pedro Pablo Pichardo uit Cuba nemen het dan tegen elkaar op in een rechtstreeks duel. De twee sprongen beiden al over de 18 meter dit seizoen en dus lijkt het wereldrecord van Jonathan Edwards (18,29 meter) steeds meer binnen bereik te komen. Sinds dit seizoen is PPP de eeuwige nummer drie, Taylor staat vierde op de ranglijst aller tijden. Taylor is regerend olympisch kampioen, terwijl Pichardo twee jaar terug zilver pakte op het WK. Wereldkampioen Teddy Tamgho, de nummer vijf aller tijden, is geblesseerd en doet niet mee.

Zowel Pichardo als Taylor sprongen over de 18 meter tijdens de Diamond League in Doha, een van de bese wedstrijden ooit (Bron: YouTube)

Ook de finale van de 400 meter bij de vrouwen lijkt een tweestrijd te worden en wel tussen Allyson Felix en Shaunae Miller. De Amerikaanse Felix won op de 4x400 meter al drie wereld- en twee olympische titels, maar individueel lukte het nog niet. In de halve finales in Beijing liep ze ogenschijnlijk zeer gemakkelijk naar een snelle tijd van 49,89 seconden. Miller uit de Bahama's kwam dit jaar tot 49,92 en werd in 2010 als jeugdatlete al wereldkampioene junioren op de 400 meter. In de halve finales snelde ze simpel naar 50,12 seconden, waarmee ze de grootste uitdaagster lijkt van Felix. De gevaarlijkste vrouw voor het duo is misschien wel de Britse Christine Ohuruogu. Zij liep vanaf het WK van 2007 in elk jaar behalve 2011 haar beste seizoenstijd op een groot toernooi en kan pieken als geen ander. Het leverde haar al olympisch goud en zilver en twee wereldtitels op op haar favoriete afstand, waarop zij haar titel vandaag mag verdedigen.

Het klapstuk van de dag is de finale van de 200 meter bij de mannen, deel twee van het duel tussen Justin Gatlin en Usain Bolt. Net als op de 100 meter is Gatlin de man met veruit de snelste tijden dit seizoen, maar op het koningsnummer liet Bolt zien toch in vorm te zijn en te kunnen pieken op het juiste moment. Gatlin, de Amerikaan die vanwege zijn positieve tests eigenlijk al levenslang geschorst had moeten zijn, zal er alles aan willen doen om revanche te nemen na zijn nederlaag. De strijd om brons lijkt open te liggen, met de Panamees Alonso Edward, de Brit Zharnel Hughes en de Zuid-Afrikaan Anaso Jobodwana als voornaamste kanshebbers.

Gatlin en Bolt omhelzen elkaar na de finale van de 100 meter, waar Gatlin al aast op wraak (Foto: Getty)

Tijd (NL) Onderdeel Medailles?
03:30 Kwalificatie discuswerpen mannen Nee
03:35 Kwalificatie hoogspringen vrouwen Nee
03:40 Series 5000 meter vrouwen (Susan Kuijken, Maureen Koster) Nee
04:20 Kwalificatie verspringen vrouwen Nee
04:35 Series 1500 meter mannen Nee
05:15 Series 100 meter horden vrouwen Nee
13:00 Finale kogelslingeren vrouwen Ja
13:05 Halve finales 110 meter horden mannen Nee
13:10 Finale hinkstapspringen mannen Ja
13:35 Halve finales 200 meter vrouwen (Dafne Schippers) Nee
14:05 Halve finales 800 meter vrouwen (Sifan Hassan) Nee
14:40 Finale 400 meter vrouwen Ja
14:55 Finale 200 meter mannen Ja