President Zuid-Sudan tekent vredesakkoord

De president van Zuid-Sudan, Salva Kiir, heeft woensdag zijn handtekening gezet onder een vredesakkoord met rebellen. Het akkoord is bereikt door bemiddeling van Oost-Afrikaanse staten die ervoor ijveren een einde te maken aan de bloedige strijd in het slechts zes jaar geleden onafhankelijk geworden land.

Eerdere akkoorden in de strijd, die al circa twintig maanden woedt, zijn niet nageleefd. Kiir is niet enthousiast over dit akkoord van circa zeventig pagina's. Hij klaagde publiekelijk dat "het is opgelegd" en dat hij reserves heeft tegenover de tekst en dat er zonder hulp van de buurlanden niets van terecht komt.

Bij de ondertekening waren wel tal van leiders uit de regio aanwezig, inclusief de president van Kenia, Uhuru Kenyatta, en de Ethiopische premier, Hailemariam Desalegn.

Kiir raakte half december 2013 in conflict met oppositieleider Riek Machar. De gewapende aanhangers van de twee voormalige bondgenoten in de onafhankelijkheidsstrijd tegen Sudan, raakten in gevecht. Kiir heeft vooral de steun van strijders van zijn Dinka-stam en Machar van diens Nuer-stam.

President Zuid-Sudan tekent vredesakkoord
President Zuid-Sudan tekent vredesakkoord (Foto: ANP)