VPRO geeft Robbert Dijkgraaf een stem

De VPRO heeft de bekende wetenschapper Robbert Dijkgraaf aangetrokken om als een ware David Attenborough het commentaar te verzorgen in de nieuwe tv-serie The Mind of the Universe. In tien delen geeft Dijkgraaf begin 2017 een inkijkje in het unieke internationale onderzoeksproject naar de evolutie van onze kennis.

Dat vertelde de professor woensdag bij de presentatie van de nieuwe VPRO-programmering. Dijkgraaf stond erop dat The Mind of the Universe naast een tv-serie vooral een online-opensourceproject zou worden. Iedereen mag bijdragen. Vanaf dit najaar begint het experiment naar de grenzen van onze kennis al online, waar al het materiaal dat wordt verzameld voor iedereen toegankelijk is.

Dijkgraaf is bijzonder opgewonden over The Mind of the Universe, dat onder meer wordt gefinancierd door NPO, Unesco en buitenlandse omroepen. "Ik verheug me zo op dit project. We leven in een unieke tijd in de wetenschap, nog nooit zijn daar zoveel mensen mee bezig geweest. De wereld is één groot brein. Er is geen excuus meer om iets niet te weten. Ook ik ga heel veel leren van dit experiment, nieuwe inzichten opdoen en interessante mensen ontmoeten.'"

VPRO geeft Robbert Dijkgraaf een stem
VPRO geeft Robbert Dijkgraaf een stem (Foto: BuzzE)